Најновије

АМЕРИКА ЋЕ СЕ БОРИТИ ДО ПОСЛЕДЊЕГ УКРАЈИНЦА: Интервју са председником ЛНР

Украјинска политичка елита недавну посету шефа америчког Стејт департмента Ентонија Блинкена Кијеву сматра важним кораком у развоју билатералних односа, изразом пуне подршке тренутном политичком курсу земље са Запада и новом етапом у решавању ситуације у Донбасу.

Леонид Пасечник (Фото: Сајт председника ЛНР)

О тома какве последице заправо има ова посета прекоокеанског госта, у интервјуу за ЛИЦ испричао је председник ЛНР Леонид Пасечник.

Леониде Ивановичу, очекујете ли да се нешто може променити у Донбасу посетом Блинкена Кијеву?

- И већ се променило - повећао се број гранатирања Републике, само су последњих дана у нашој земљи погинула два војника. Вероватно је Зеленски у вези с тим добио одговарајућу наредбу. Према томе, овде не може бити речи о било каквој конструктивности, посебно када је реч о процесу решавања сукоба у Донбасу. Све исте дежурне поруке о руској агресији и потреби борбе против корупције.

Односно, сви разговори Американаца о подршци територијалном интегритету Украјине су лаж?

- То је само слоган, ништа више од декларативног, иза којег се крије једина намера, да се одржи војна напетост у Донбасу, иза које се јасно види директни интерес САД. Није случајно што је Блинкен, након састанка са Зеленским, говорио само о повећању војне помоћи. На пример, није било говора о вакцини и лековима. Здравље Украјинаца дефинитивно не занимају Сједињене Државе. Јасно можемо да видимо сву „бригу“ САД за становнике и Донбаса и Украјине.

Али број Украјинаца није неограничен, већ их је мање од 35 милиона ...

- САД су спремне да се боре до последњег Украјинца! У међувремену, присиљени смо да појачамо мере карантина на прелазима преко контактне линије због ванредног повећања морбидитета на суседној територији под контролом Кијева.

Али то није чак ни ствар, морате видети очигледно: Блинкен и (заменица америчког државног секретара Викторија) Нуланд су захтевали да се Зеленски не меша у формирање унутрашње структуре агената у украјинској влади због неупитне спољне контроле над земљом. Такође су отворено захтевали очување својих „надгледника“ у главним државним монополима, попут компанија „Нафтогаз“, „Укрзализница“, „Укроборонпром“, итд ...

У таквој ситуацији Зеленски вероватно неће моћи самостално да доноси било какве одлуке?

- А он их одавно није доносио, они то раде за њега, он их само потписује. Зеленски више није у стању да се сам извуче из утицаја САД и ситуација ће се само погоршавати. Његов утицај на ситуацију у Украјини већ је занемарљив и све ће се више смањивати, што је најтужније, мораће да сноси одговорност за погоршање ситуације у земљи.

Што се тиче изгледа за придруживање Украјине ЕУ и НАТО-у, да ли су они реални у догледној будућности?

- Нико у овим организацијама не чека Кијев, а заправо су својим понашањем (француски председник Еммануел) Макрон и (немачка канцеларка Ангела) Меркел јасно рекли Зеленском током недавног састанка. Чак и ако Украјина из свог устава избрише недавни амандман о „тежњи ка ЕУ и НАТО“, нико то једноставно неће приметити, јер нико неће прихватити Украјину у ЕУ и НАТО или је бранити. И Викторија Нуланд је директно рекла посланицима Раде о овоме. Стога су сви покушаји Кијева у овом правцу апсолутно узалудни.

Како су ЛНР и ДНР припремиле параду Победе, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји