Најновије

ШТА СЕ ДЕСИЛО ИЗНАД КРИМА 9. ДЕЦЕМБРА: Кога су Британци пресрели на небу, летеће командно место или путнички авион? Руси ћуте!

Тог петог децембра 2021. године руска агенција за ваздушни саобраћај саопштила је данас да је путнички авион који се саобраћао на редовној линији Тел Авив-Москва за длаку избегао судар са НАТО шпијунским авионом који је летео у мисији изнад Црног мора. Сада је испливало и чија је то летелица била, али и по британцима да није никакв путнички авион него руски специјални авион на бази путничког авиона ИЛ-96.

Фото: Министарство одбране/Јутјуб

Како је тад саопштила ова руска агенција, НАТО шпијунски авион се изненада брзо спустио са велике висине и исекао руту лета руском путничком авиону типа Ербас државне авио компаније Аерофлот који је са 142 укрцана путника и чланова посаде летео из Тел Авива за Москву.

Такође због овог инцидента је авион Аерофлота морао да промени висину и смер лета. Такође руска агенција наводи да се посада НАТО летелице није одазивала на позиве руских контролора лета.

Руски медији наводе да је Ербас компаније Аерофлот морао да се спусти како би избегао сусрет са НАТО шпијунским летелицом. Такође додаје се и да су пилоти видели авион који им је долазио у сусрет. Руске власти наводе и да је због агресивног деловања НАТО шпијунског авиона смер лета морао да промени и приватни млазни авион који је летео из Сочија за Скопље.

Е, сад шта се тачно десило 5. децембра остала је загонетка. Такође Руси су како наводе Британци прећутали да се слична ситуација десила четири дана касније деветог децембра, само што је актер овог инцидента био британски РЦ-135W.

Британци су саопштили да је њихов авион био јако близу руске летелице и да је то био руски ИЛ-96 специјално опремљен за електронско праћење

Како су Британци навели сусрет је прошао без икакавог непријатељства или непрофесионалне активности како са британске, тако и руске.

Британци тврде да је авион РЦ-135W био на рутинској мисији уз обалу Крима, са циљем да надгледа војне активности у тој зони.

"Сврха лета руске летелице је била непозната, али авион полетело из Москве пре него што је кренула да лети око Крима у међународном ваздушном простору", навели су Британци. Руси иначе тврде да је у питању приватни авион који је затим морао да се због ове активности провремено спусти у Скопље.

Међутим, опет се јавила једна нејасноћа. Поједнци тврде да то није био тај авион него ТУ-214ПУ летеће командно место

Такође британски медији наводе да су три авиона овог типа са којима располаже Велика Британија ангажовани у операцији "Шејдер".

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји