Најновије

СИТУАЦИЈА СВЕ НАПЕТИЈА: Украјини испоручене британске противоклопне ракете

Велика Британија испоручила Кијеву оружје усред тензија са Русијом. Заменик украјинског министра одбране Анатолиј Петренко рекао је да ће се ново оружје „користити искључиво у одбрамбене сврхе“, како би се заштитиле снаге и цивили од „било каквих акција које би могле да доведу до ескалације“. Петренко је захвалио Лондону на испоруци.

Допремање оружја у Украјину (Фото: Јутјуб)

Украјински медији преносе да су испоручени ракетни системи који се испаљују са рамена познати као "NLAW". Намењен је за уништавање тенкова и других оклопних возила, а заједнички су га развиле Шведска и Велика Британија.

Украјина се последњих година све више ослања на војну помоћ Запада. Кијев је такође прошле године добио 30 противоклопних ракетних система "Џавелин" из Вашингтона.

Испорука долази у време док западни лидери и званичници НАТО-а настављају да инсистирају да Русија гомила трупе и војну технику са наводном намером да нападне Украјину. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је у уторак поново оптужио Москву за „необјашњиво и неоправдано” војно нагомилавање. Русија је више пута негирала да планира напад на свог суседа.

Русија је прошле недеље имала одвојене разговоре са САД-ом, НАТО-ом и ОЕБС-ом, покушавајући да смири тензије и добије уверавања да се западни војни блок неће ширити даље на исток. Москва размештање западне војске дуж својих граница види као претњу.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров требало би да се у петак састане са америчким колегом Ентонијем Блинкеном у Женеви како би разговарали о даљим корацима ка деескалацији.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји