Најновије

ТУРСКА СЕ ОГЛАСИЛА О ДОНБАСУ: ''То оружје не можете више називати турским

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, након састанка са руским колегом Сергејем Лавровом, прокоментарисао је употребу беспилотних летелица Bayraktar TB2 од стране украјинске војске током непријатељстава на линији контакта у Донбасу. То преноси турски провладин лист Daily Sabah.

Бајрактар (Фото: Јутјуб)

Према речима шефа турског министарства спољних послова Мевлута Чавушоглуа, „оружје, након што је купљено, припада земљи купцу и више се не може звати турско“.

„Произведен је у Турској, али припада Украјини“, рекао је турски шеф дипломатије.

Поред тога, закључио је да турска војска, борећи се против тероризма, проналази оружје произведено у различитим земљама, укључујући и Русију, али за то никада није окривила Русију.

Питање турских дронова у служби украјинске војске покренуто је током преговора у вези са првом употребом Бајрактара током сукоба у Донбасу. Команда украјинске војске је 27. октобра први пут употребила Bayraktar TB2 против народне милиције Донбаса. Украјински пропагандиста Доник је већ објавио снимак са турским дроном који удара по артиљеријским положајима одбране Донбаса, као знак одмазде Оружаних снага Украјине у области Телманова.

После овог удара украјинске војске, портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков рекао је да су његова бојазни око одлуке Турске да прода дрон Украјини оправдана и да турским дроновима ризикују да дестабилизују ситуацију на истоку Украјине.

Беспилотне летелице Bayraktar турске производње Кијев је купио због јачања украјинске војске. Кијев је набавио најмање 6 беспилотних летелица, 2 контролне станице, 200 јединица разних пројектила и вођених бомби, као и резервне делове за беспилотне летелице. Комплет наоружања беспилотних летелица које је купила Украјина састоји се од четири ласерски навођене противтенковске ракете UMTAS и високо прецизних бомби МАМ-C и МАМ-L.

Поред тога, у новембру 2020. године потписан је уговор о испоруци још 5 дронова Украјини. Узимајући у обзир испоруку нове серије, број уређаја ће достићи 11 јединица. Планирана је набавка укупно 50 јединица Bayraktar TB2 за Оружане снаге Украјине и изградња заједничког производног погона са Турском на територији Украјине.

Извиђачко-ударне турске беспилотне летелице Bayraktar TB2 први пут су коришћене у непријатељствима против Курда у Сирији 2018. Након тога, коришћенe су против снага сиријске владе током борби у Идлибу у фебруару-марту 2020. године, као и против Либијске националне армије Хафтара. Поред тога, беспилотне летелице Bayraktar активно је користила азербејџанска војска против војске Нагорно-Карабашке Републике током недавног сукоба.

Кретање руских тенкова према украјинској граници погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји