Најновије

ПЕНТАГОН ПРИЗНАО: У Украјини се спремамо за рат са Кином

Наш приоритет је да учинимо да се руководство Кине сваки дан пробуди и помисли како данас није дан за агресију против америчких интереса, рекла је Кетлин Хикс.

Пентагон (Фото: Јутјуб)

САД могу да науче много о потенцијалном рату са Кином на основу руске "инвазије" на Украјини, рекла је заменица америчког министра одбране Кетлин Хикс.

"Постоје многе предности над потенцијалним изазивачима у Пацифику које смо добили из украјинског конфликта", рекла је она у интервјуу. "Ми сада учимо како да повећамо нашу индустријску базу."

Хиксова је рекла да је један од највећих изазова са којим се САД суочавају наставак слања наоружања и муниције Украјини. То је довело до повећане потражње за оружјем кратком року, али многи произвођачи наоружања се плаше да повећају производњу у страху да би на дужи рок неће имати довољно купаца, преноси "Блумберг".

Позивајући се на четрнаестомесечно искуство сукоба у Украјини, Пентагон покушава да смањи непредвидљивост и произвођачима наоружања понуди дугорочне уговоре.

Министарство одбране је добило и дозволу од председника САД за убрзање слања оружја Тавану, која им омогућава да на то оство пошаљу већ постојеће наоружање из америчких складишта које је могуће заменити у будућности.

"Размишљамо о томе како да искористимо те надлежности за убрзано слање наоружања нашим снагама у Пацифику", рекла је Хиксова.

Главни посао заменице министра одбране је управљање бирократском машинеријом америчке војске, наводи "Блумберг", и додаје да је сукоб у Украјини "показао значај свемира за будућност ратовања".

Хиксова је рекла да је управо америчка технологија у свемиру украјинским трупама обезбедила несметани приступ интернету, а омогућила им је и да "лакше проналазе мете, лоцирају положаје руских трупа и комуницирају са остатком света".

"То нам помаже да знамо у које технологије има највише смисла инвестирати", рекла је она.

САД су Украјини послале више од 35 милијарди долара помоћи од почетка сукоба у тој земљи у фебруару прошле године.

Америчка влада је искористила специјалну дозволу председника САД да Украјини пошаље оружје које се од раније налазило у њиховим складиштима чак 36 пута, а то је последњи пут учињено када је недавно послат пакет помоћи "тежак" 325 милиона долара.

Хиксова је рекла и да је сукоб у Украјини показао могућност САД-а да у сарадњи са својим савезницима створи "економски притисак на агресоре", а нагласила је и значај "дељења обавештајних података".

"Велика је предност то што можемо да разговарамо са нашим савезницима, чак и Украјином, чак и Русијом пре инвазије, и да кажемо: 'Хеј, ми видимо шта се овде дешава'", додала је она.

Чак и док настављају да наоружавају Украјину, примарни циљ Сједињених Држава је "такмичење са Кином на Пацифику", рекла је Хиксова и додала да, према америчким сазнањима, "Кина не планира непосредни напад на Тајван".

"Наш приоритет је да учинимо да се руководство Кине сваки дан пробуди и помисли како данас није дан за агресију против америчких интереса", рекла је заменица шефа Пентагона.

"То је наш циљ данас, а биће и 2027, и 2035, и 2045. године", додала је она.

Она је недавно цурење докумената и са тим повезане безбедносне импликације назвала "ужасним", а додала је и да Пентагон мора да постане "далеко затвореније окружење" него што већ јесте како би се такви инциденти спречили.

О тајној операцији Словеније у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји