Најновије

НЕПРИЈАТЕЉИ ТРЕБА ДА СЕ ЗАБРИНУ: Иран прави ракете са дометом до 2000 киилометара

Командант Иранског корпуса гарде Револуционарне револуције (IRGC), генерал-мајор Хосеин Салами, рекао је да ће наменска индустрија те земље у блиској будућности развити противбродску ракету домета до 2.000 км за националну ратну морнарицу.

Иран (Фото: РИА Новости)

Он је дао изјаву након што је прегледао поморске објекте IRGC на острвима Персијског залива и Хормушком теснацу који припадају Исламској Републици.

Генерал је нагласио да су све иранске трупе спремне да одмах одговоре на све непријатељске акције. Према речима Саламија, неки од раније предвиђених негативних сценарија за развој ситуације већ се одвијају у региону, угрожавајући његову безбедност. Командант је похвалио ниво борбених способности јединица корпуса и указао на значајан напредак постигнут у развоју и стварању борбених бродова, опреме за електронско ратовање за беспилотне летелице и широког спектра бродских ракета, које ускоро ступају у службу у IRGC.

"На пољу беспилотне авијације, Морнарица IRGC -а је постигла значајан напредак, а сада те снаге имају стотине извиђачких и ударних беспилотних летелица с борбеним радијусом до 1200 км", рекао је Салами.

Генерал је такође рекао да је Корпус наоружан широким спектром пројектила различитих намена са дометом лета од 35 до 700 км и најавио намеру иранске наменске индустрије у блиској будућности да развије противбродску ракету која биће у стању да погоди бродове у покрету на удаљености до 2000 км.

Вреди напоменути да је Исламска Република заиста постигла импресиван напредак у свом ракетном програму у последњој деценији. Ипак, декларисани циљ делује прилично амбициозно, с обзиром на то да домет противбродских пројектила у служби са напредним армијама не прелази хиљаде километара. Тренутно такав домет лета има само ирански ракетни бацач „Мешкат“.

Међутим, развијен на бази совјетског Кс55, он користи инерцијални механизам навођења, што га чини способним само за гађање непокретних циљева на копну. Најчешћи тип противбродске ракезе у иранским оружаним снагама је ракета Нур, копија кинеског Ц-802, домета до 120 км. У служби ратне морнарице и IRGC -а Ирана су и ракете „Наср“ и „Гадир“ домета до 300 км.

О израелској агресији на Сирију прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји