Најновије

БОРБЕ НА ГРАНИЦИ: Букти сукоб војске Венецуеле и колумбијских побуњеника (ФОТО)

Сукоби започети током викенда између венецуеланске војске и једне колумбијске оружане групе дуж заједничке границе су се наставили, што је подстакло већи број грађана Венецуеле да потраже уточиште у оближњој колумбијској заједници, саопштиле су данас међународне мониторинг групе.

Напето на граници (Фото: Јутјуб)

Колумбијски званичници кажу да је више од 3.900 људи прешло из Венецуеле у североисточну Колумбију, што је за око 800 више него што је то био случај у среду, преноси агенција АП.

- Саопштено је да породице настављају да беже преко границе у потрази за сигурношћу, јер насиље на том подручју није у потпуности заустављено - рекла је Доминика Арсениук, директорка Норвешког савета за избеглице у Колумбији.

- Људи са којима смо разговарали преплашени су и страхују за свој живот - додала је она.

Венецуелански министар одбране Владимир Падрино Лопес потврдио је у понедељак да су сукоби почели у недељу, и да су резултирали хапшењем 32 особе, уништењем шест кампова и запленом оружја, али није именовао колумбијску оружану групу која је умешана у сукобе.

Организација Хјуман рајтс воч је за АП саопштила да је наоружана група заправо десничарски "10. Фронт", који чине противници левичарских Револуционарних оружаних снага Колумбије (ФАРЦ).

Борбе се воде у пограницној држави Апуре у Венецуели.

У колумбијској општини Араукита, где су се расељени склонили, развила се хуманитарна криза, кажу локални и национални званичници, и додају да је једно склониште примило око 400 људи, али да су, упркос додавању 13 шатора, неке породице морале да спавају на малим душецима постављеним на земљи и на трибинама простора који се обично користи за спортске догађаје.

Колумбијска влада је више пута оптужила Венецуелу за пружање уточишта припадницима Националне ослободилачке војске, као и дисидентима ФАРЦ-а.

Колумбијско Министарство спољних послова изразило је забринутост за цивилно становништво и позвало међународну заједницу да се придружи пружању помоћи, у светлу ове хуманитарне кризе.

Колумбија и Венецуела деле око 2.200 километара границе, али немају дипломатске односе од фебруара 2019. године, након одлуке венецуеланског председника Николаса Мадура да протера колумбијске дипломате.

Десничарски председник Колумбије Иван Дуке не признаје Мадура као легитимног председника Венецуеле и подржава опозиционог лидера Хуана Гваида.

Процурили подаци тајне службе, Кривокапић нападнут! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube