Најновије

ДОГОВОР ИЗ МИНСКА НА ТАНКОМ ЛЕДУ: У украјинском парламенту све гласније исказивање ратоборних ставова због Донбаса

Хоће ли Украјина имати подршку водећих европских земаља ако крене да ратом поврати Доњецку и Луганску област које су се прогласиле 2014. републикама, питање је које се намеће ових дана док се са говорнице Врховне раде (парламента) у Кијеву позива на рат не само са грађанима Донбаса него и са Русијом.

Украјинска војска (Фото: Јутјуб)

Донет је и закон по ком може да у року од 24 сата мобилише све резервисте за рат у Донбасу.

Начелник Генералштаба генерал-пуковник Руслан Хомчак говорио је у уторак у парламенту да је војска спремна за рат и да само чека команду. По његовом мишљењу је једини проблем што би погинуло много цивила јер је Доњецк велики град.

Хомчак је казао да "сутра рата неће бити" али да Русија гомила снаге у Вороњешкој и Брањској области као и на Криму. У Кијеву знају да Путин озбиљно мисли кад каже да неће оставити на цедилу грађане Донбаса ако Украјина крене у рат.

Истог дана, само неколико сати касније, преко видео-везе разговарали су лидери три највеће еворпске државе - председници Русије и Француске Путин и Макрон, и немачка канцеларка Ангела Меркел. Они су се сложили да је једини прави пут решења проблема Донбаса реализација Минских договора. Али проблем је што у Кијеву сматрају да су Мински договори мртви и да их треба заборавити. Садашњи однос политичких снага у украјинском парламенту је такав да није реално да се Доњецкој и Луганској области да било каква аутономија која је предвиђена Минским договорима. Украјинским националистима би било најмилије кад би могли да протерају сво руско становништво које живи у Донбасу.

Управо због свега тога Путин није желео да разговара са Владимиром Зеленским, председником Украјине. У време изборне победе он је обећавао да ће мирним преговорима решити проблем Донбаса. Али, како истичу у Кремљу, он није ни за корак покренуо реализацију Минских договора. Такође није ништа реализовано из договора у Паризу. Уместо конкретних решења руководство у Кијеву је почело да гомила војску на линији разграничења у Донбасу.

"Неми" Бајден

Мада је Зеленском важна подршка председника САД због подизања ауторитета у земљи, Бајден не жели да телефонира председнику Украјине. Разлог је незадовољство што Зеленски до сада није казнио олигарх-корупционаше. Пре свега се мисли на главног спонзора Зеленског, олигарха Игора Коломојског. Занимљиво је да су Бајден и његов син били упетљани у једну од афера у Украјини, ону око нафтне компаније "Бурисима".

Без "црвене линије"

Председник Путин на трилатералној конференцији са Макроном и Ангелом Меркел није повукао никакве "црвене линије" у вези са ситуацијом на југоистоку Украјине, јер су основне чињенице добро познате свима, изјавио је јуче портпарол Кремља Дмитриј Песков. Циљ видео-конференције и није био да се замени платформа из Минска, а Путин је указао на потребу да се изврши притисак на Кијев како би одустао од провокација.

Украјина се спрема за напад. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube