Најновије

Путин запрепастио Американце: Кад направе хиперсонично оружје – Русија ће већ имати противхиперсонично

Русија одржава паритет са Сједињеним Државе по нуклеарним пројектилима, али предњачи по перспективном наоружању у тој сфери – изјавио је Владимир Путин.

Авангард (Фото: Mil.ru)

Он је у филму „Русија. Најновија историја“,  који је приказао ТВ канал „Россия 1“, објаснио шта значи та „предност“:

„Од тих система зависи способност Оружаних снага да благовремено реагују на потенцијалне војне претње. Ми не само да модернизујемо оно чиме располажемо, ми у наоружање уводимо нове системе. По том показатељу сада смо број један у свету“.

Председник Руске Федерације указао да ће временом још неке земље доћи у посед хиперсоничног оружја, па нагласио:

„Русија ће до тог момента већ бити у стању  да `пријатно изненади` партнере. Велика је вероватноћа да ће Русија – до тога момента – већ располагати са средствима за борбу против хиперсоничног оружја“.

Путин је у истом филму навео да Украјина још увек није испунила обавезу да Русији врати имовину бившег СССР:

„Ми смо 1993. године преузели на себе обавезу да отплатимо све дугове бившег Совјетског Савеза за све бивше совјетске републике. За узврат, оне су биле дужне да нам препусте активе Совјетског Савеза у иностранству. Дугови СССР су отплаћени, али нису сви испунили обавезу препуштања иностране имовине Москви. То нису урадиле бројне бивеше совјетске републике, укључујући Украјину“.

Путин је поновио своју оцену да је распад СССР био „трагедија“, али је нагласио да би његова обнова била и бесмислена и непрактична.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је 20. октобра да је америчка војска започела активан рад на модернизацији тактичког нуклеарног оружја и база за његово складиштење у европским земљама.

Посебно је упозорио да САД укључују пилоте ненуклеарних држава чланица НАТО у увежбавање употребе тактичког нуклеарног оружја.

Истакао је да Москва то сматра директним кршењем Споразума о неширењу нуклеарног оружја.

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји