Најновије

Велики маневри: Иран тестира нове тенкове и дронове (ФОТО)

У Ирану се одржавају војне вежбе на којима је распоређено неколико нових типова наоружања, укључујући побољшане тенкове и беспилотне летелице. Међу њима је и нова врста тенка који представља унапређену верзију главног борбеног тенка Т-72 совјетске производње.

Тај тенк је уочен на маневрима под називом „Велики пророк“ у среду на југу Ирана, а иранска новинска агенција Тасним извештава да се тенк зове „Карар“.

„Карар“ сам по себи није нов, али ово је први пут да је употребљен у вежбама, напомиње агенција. Тенк користи посебан камуфлажни систем да га заштити од термичке инфрацрвене радарске детекције, као и напредни компјутерски систем да савршено нациља и погоди мету својим гранатама, укључујући електро-оптички систем за контролу ватре, ласерске даљиномере и балистички рачунар.

Тенк визуелно наликује руском Т-90, који је такође заснован на Т-72, ​​али Москва негира било какву сарадњу на пројекту, преноси Спутњик интернешнал.

„Некада смо били заинтересовани за куповину руских тенкова. Али пошто можемо да производимо сличне моделе у земљи и планирамо да то урадимо у блиској будућности, договор је сада отказан“, рекао је ирански бригадни генерал Ахмад Реза Пурдастан новинарима 2016. године након што је пропао договор о куповини Т-90 од Русије.

„У атмосфери претњи покушавамо да развијемо сопствене преко потребне одбрамбене капацитете и способности“, додао је он.
Ирански контраадмирал Алиреза Тангсир рекао је у уторак да је сво оружје које се користи у вежбама домаће производње.

Иначе, током ових вишедневних војних вежби, које се одржавају у Хормозгану, Бушеру и Кузестану, увежбавају се различити сценарији, укључујући ваздушни напад на нуклеарну електрану у Бушеру, изграђену уз помоћ руског Министарства за атомску енергију. Вежбе су такође укључивале амфибијску тактику ратовања и напад хеликоптера, као и тестове лансирања балистичких пројектила и одбијања напада ракетног напада.

Командант Копнене војске корпуса Иранске револуционарне гарде, бригадни генерал Мохамед Пакпур, похвалио се у среду прецизношћу елитног огранка оружаних снага, рекавши новинарима:

„Наши јуришни и борбени дронови могу да нациљају било које место које сматрамо неопходним, на начин да је могуће погодити и детонирати било коју мету помоћу таквог оруђа, након процеса у коме су такве летелице развијене и опремљене“.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји