Најновије

СРПСКИ БОМБАРДЕР Ј-22 ОРАО: Лети брзином већом од брзине звука, "чистио" је терористе ОВК 1999. године (ВИДЕО)

Орао има велики историјски значај та југословенску и српску авијацију

Фото: Јутјуб

Ј-22 "Орао" је српски двомоторни јуришни авион развијен и серијски произвођен у кооперацији Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Румуније, кроз сарадњу двају ваздухопловнотехничких института и ваздухопловних индустрија. Први прототип је полетео 1974. године, а међународну промоцију доживео је на ваздухопловној изложби у Паризу 1985. године, био је то авион "Орао" Ј-22, № 25102.

Поред усвајања више нових технологија, Орао има историјски значај и по томе, што је он први домаћи авион који је летео већом брзином од брзине звука.

Прва борбена дејства Ј-22 "Орао" је извршио за време грађанског рата у Југославији. У условима слабе или готово никакве противничке противавионске одбране, "Орао" је скоро неометано дејствовао по паравојним снагама. У томе периоду, распада државе, сви авиони Орао су опремљени системом пасивне заштите од дејства ракета земља-ваздух. То су били топлотни мамци, бакље.

Према непотврђеним информацијама авиони "Орао" су за време НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године успешно дејствовали против формација ОВК на Косову. Погледајте у одличном видеу испод о каквом авиону је реч.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји