Најновије

ЕСТОНИЈА РАЗОЧАРАЛА НАТО: Американци попунили базу у Летонији (ФОТО)

У Источној Европи, ротација ваздухопловне бригаде америчке војске наставља се према плану операције Atlantic Resolve.

Естонска војска (Фото: министарство одбране Естоније)

Седам хеликоптера UH-60 Black Hawk из 1. армијске ваздухопловне бригаде 1. пешадијске дивизије оружаних снага САД стигло је у летонску ваздухопловну базу Лиелварде. Они ће тамо остати наредних девет месеци.

Естонија је смањила обим вежбе Spring Storm, што је изазвало незадовољство у НАТО-у. Према извештајима локалне штампе, догађај који би требало да се одржи у блиској будућности укључиће само 300 војника Kaitseliit-а (добровољачке паравојне формације) уместо 2.500 претходно планираних.

Пуковник Мати Тикерпуу, шеф одељења за обуку Генералштаба естонских одбрамбених снага, рекао је да је ова одлука изазвала критике неких званичника у НАТО-у, јер наводно подрива борбену готовост републике. Наравно, он се не слаже са оптужбама и позива се на чињеницу да Алијанса нема јасне стандарде за обуку трупа територијалне одбране.

Ово није прва одлука Талина да смањи размере вежбе Spring Storm. У фебруару је, због заоштравања епидемиолошке ситуације у републици, преполовљен број регрутованих резервиста из Kaitseliit-а - са 5 на 2,5 хиљаде људи.

У америчкој луци Џексонвил утовар војне опреме почео је да се отпрема у Европу у оквиру америчке војне вежбе Defender Europe 2021. Транспортно пловило америчке морнаричке команде Bob Hope укључено је у пренос.

Како се руски добровољци спремају за нови рат, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји