Најновије

ОТВОРЕНИ ДОКУМЕНТИ ПЕНТАГОНА: Ево за кога је радио актуелни лидер Исламске државе

Тренутни лидер „Исламске државе“ Абу Ибрахим ал-Хашеми ал-Кураши био је обавештајац америчке војске 2008. године. Релевантне материјале представило је америчко Министарство одбране, а објавио Вашингтон Пост.

Исламска држава (Фото: Јутјуб)

На десетине докумената са којих је скинута ознака тајности су извештаји о испитивању терориста током његовог боравка у логору за ратне заробљенике у Ираку. Познато је да је он иницирао сарадњу са америчком администрацијом.

Терориста који је изашао из Ал-Каиде, помагао је у изради скица изгледа кључних терориста, делио места окупљања својих бивших другова, а такође је пружио и мноштво других информације.

„Учинио је много ствари да би спасио властити врат и није скривао непријатељство према странцима у ИД, чак и током испитивања“, рекао је Кристофер Мајер, помоћник министра одбране САД.

Ал-Кураши је заробљен крајем 2007. или почетком 2008. године. Тачан датум пуштања на слободу није познат, али је снимање саслушања прекинуто у јулу 2008. године.

Управо је он заменио Абу Бакра ал Багдадија почетком новембра 2019. године, неколико дана након што су САД најавиле ликвидацију претходног лидера ИД.

Шта је руска војска учинила џихадистима у Сирији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји