Најновије

ВАШИНГТОН НАОРУЖАВА БЛИСКОИСТОЧНОГ САВЕЗНИКА: Шаљу 50 авиона F-35

Администрација америчког председника Џоа Бајдена одобрила је наставак продаје оружја Уједињеним Арапским Емиратима у вредности већој од 23 милијарде долара. Обавештење о овој одлуци послато је америчком Конгресу, преноси Ројтерс.

F-35 (Фото: Pixabay)

Уговор са УАЕ потписао је бивши амерички председник Доналд Трамп током последњих сати на месту шефа државе. Уговори о продаји оружја постигнути су након што је Абу Даби пристао да потпише такозвани Аврамски договор о нормализацији односа са Израелом. Вашингтон је преузео улогу посредника у овом дипломатском раду.

Пакет од 23,37 милијарди долара укључује 50 авиона F-35 Lighting II, око 18 беспилотних летелица MQ-9B и прецизну муницију ваздух-ваздух и ваздух-земља.

Један од првих корака нове америчке администрације, на чијем је челу Џо Бајден, била је обустава продаје оружја државама Блиског Истока. Поред УАЕ, ово је погодило и Саудијску Арабију, која се надала да ће купити америчке ракете. Преиспитивање таквих трансакција од стране нове администрације у САД је уобичајена пракса. УАЕ и Саудијска Арабија су били условљени прекидом непријатељстава према Јемену.

Како се тенкови и артиљерија нагомилавају код границе Крима, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји