Најновије

КУРДИ ПОРУЧИЛИ АЛБАНСКИМ ЏИХАДИСТИМА: Нећемо вас више штитити

Курдске снаге на североистоку Сирије саопштиле су за BBC да ће можда бити принуђене да престану да чувају кампове у којима се држе милитанти Исламске државе и њихови рођаци. Сиријске демократске снаге објавиле су да више немају капацитет да чувају ове кампове, због напада турске војске. Према информацијама "A2 CNN", у једном од ових кампова, Ал Хавл, налази се и 13 Албанаца, преноси Коха.

Курди (Илустрација: flickr/Kurdish Struggle)

Турска је спровела неколико операција у региону, након бомбашког напада у Истанбулу у којем је живот изгубило шест људи, а више десетина је повређено. Турска држава криви курдске снаге за подршку терористима, што је такође донело напетост у односима са Сједињеним Америчким Државама.

Сиријске демократске снаге (СДФ) углавном се састоје од курдских милитаната, које САД подржавају оружјем. Они су негирали било какву умешаност у напад у Истанбулу.

Шеф ФСД-а, генерал Мазлум Абди, рекао је за BBC да ц́е турске војне операције помоц́и поновном оживљавању терористичке групе Ислам ска држава.

"Ово би довело до другог грађанског рата у Сирији и наше операције против ИД-а биле би поремећене. Борили смо се и победили ИД у сарадњи са међународном коалицијом, док ће сада Турска поткопати цео напор", рекао је он.

Ал-Хавл је највец́и камп у којем се држе милитанти ИД-а и њихове породице. Како преноси BBC, тамо живи преко 50.000 људи, преко 60 одсто жена и деце.

Абди је упозорио да ц́е, ако се турски напади наставе, то директно утицати на способност његових снага да обезбеде камп.

"Бићемо заузети заштитом наших људи и нец́емо моћи да чувамо логоре. Турске власти су гађале цивилна насеља, станице за производњу струје или нафте. То ће довести до масовног расељавања људи", рекао је Абди.

У мају ове године, Тирана и Приштина извели су најновију операцију репатријације својих држављана из Сирије и Ирака. Власти су саопштиле да су четири жене и деветоро деце између 6 и 16 година из Албаније стигле на приштински аеродром "Адем Јашари" заједно са осталим грађанима Косова који су побегли из паклених кампова.

Операција репатријације албанских држављана из бивших конфликтних зона у Сирији и Ираку спроведена је у оквиру билатералне албанско-косовске сарадње и уз подршку америчких партнера кроз координацију са њиховим дипломатским штабовима у Приштини и Тирани.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн/Коха диторе

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји