Најновије

САД ШАЉУ АГЕНТЕ НА ХАИТИ: Порт о Пренс тражи и помоћ америчке војске

САД шаље високе званичнике на Хаити, на захтев власти те карипске земље после убиства председника Жованела Моиза. Власти Хаитија су, међутим, тражиле и неколико стотина америчких војника.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Влада Хаитија затражила је од Сједињених Америчких Држава да пошаљу војне трупе које би помогле у заштити њихове инфраструктуре, лука, аеродрома и енергетских система, рекао је за Си-Ен-Ен Матијас Пијер, министар за изборе у Хаитију.

Као одговор на захтев хаићанске владе, Америка је навела да ће послати високе званичнике ФБИ-ја и припаднике америчког министарства за националну безбедност. 

Џен Псаки, портпаролка Беле куће рекла је новинарима у петак да "Сједињене Државе остају ангажоване".

Додала је да ће високи званичници ФБИ-ја и Одељења за националну безбедност "што је пре могуће" отпутавати у Порт о Пренс на Хаитију, како би помогли у истрази убиства председника. 

Власти Хаитија су саопштиле да се тешко наоружана јединица командоса, која је извршила атентат на хаићанског председника, састојала од 26 Колумбијаца и два Американца са Хаитија. 

Председник Хаитија је убијен у среду, у приватној резиденцији у Порт о Пренсу, а у нападу је рањена и његова супруга, која је у тешком стању пребачена на лечење у Мајами. 

Убиство председника Хаитија довело је до још дубљих немира у карипској држави, јер смрт Жованела Моиза оставља вакуум моћи и долази у тренутку док се Хаити суочава с таласом екстремног насиља, растућом хуманитарном кризом и погоршањем ситуације са ковидом 19.

Жованел Моиз је председник Хаитија од фебруара 2017. године, а последњих неколико година је на мети оштрих протеста опозиције, која га је оптуживала за корупцију, застрашивање и убиства политичких ривала.

Ко појачава руске безбедносне снаге, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји