Најновије

У БОРБУ УБАЧЕНА ЕЛИТНА ОКЛОПНА ЈЕДИНИЦА: Тенкови се пробијају кроз престоницу - нема сигурних рута за евакуацију (ВИДЕО)

Борбе у Судану не престају ни четврти дан од почетка сукоба између војних (САФ) и паравојних јединица (РСФ), а сад је нападнут и амбасадор ЕУ Ејдан О'Хара у својој резиденцији у центру Картума. И дипломатски конвој УН био је под паљбом, али срећом нико није повређен.

Иако се лидер РСФ генерал Мухамед Дагало сагласио са новим привременим прекидом ватре од 24 сата, како би цивили могли безбедно да се крећу, пуцњи су се јуче чули широм земље. Број настрадалих повећао се на 185, док је повређено више од 1.800 људи.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен на "Твитеру" је објавио да је разговарао са вођама обеју зараћених страна, генералима Мухамедом Дагалом и Абделом ел Бурханом, уједно и неформалним лидером Судана, који се боре око превласти у земљи, захтевајући хитан прекид ватре.

- Превише цивила је већ изгубило живот. Важно је да осигурамо сигурност дипломатског особља и хуманитарних радника - написао је Блинкен.

Но, вођа паравојних формација је оптужио Ел Башарову војску да није испоштовала ранији прекид ватре који су наложиле УН, додавши да су војници, наводно, бомбардовали густо насељена подручја из ваздуха и тиме угрозили животе цивила. Војска је наредила распуштање РСФ. Из САФ касније јуче су саопштили да су се сагласили са предлогом прекида ватре на 24 сата. Међутим, назнака о скорашњем примирју нема.

Житељи Картума, главног града Судана, данима су затворени у домовима. Страхују да изађу на улицу како не би извукли "дебљи крај" у размени ватре. Многа насеља су без струје, воде, укључујући и локалне болнице, а залихе хране су на измаку. У нападу на једну болницу настрадало је шестогодишње дете, пренео је Си-Ен-Ен.

Пуцњаве и експлозије одјекују скоро непрестано. Авиони лете ниско изнад главног града. Студенти на Универзитету у Картуму су заробљени у домовима, а један од њих је погинуо у окршајима. Надлежни покушавају да их све безбедно евакуишу.

- Не можемо нигде да одемо, опасно је да изађемо из куће, јер нема безбедних рута по којима бисмо смели да се крећемо - причали су новинарима Би-Би-Сија грађани Картума.

Судански Т-72 су ушли у борбу против побуњеника РСФ.

Тип-96, који се сматра елитом суданских оклопних јединица, примећен је у главном граду.

ВАГНЕР КОНТРОЛИШЕ 90 ОДСТО БАХМУТА: Нестало више од 7.000 украјинских војника! (МАПА/ФОТО)

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји