Најновије

Њујорк у перископу руских атомских подморница Нуклеарне ракете дежурају испод леда на Северном полу (ВИДЕО)

Руске копнене снаге подбациле су у Украјини. Сукоб у тој земљи открио је многе недостатке руске војске попут застареле тактике и технике коју користи. Најнепријатније изненађење била је неотпорност руских тенкова на савремена против-оклопна средства. Ни ваздухопловство се није показало сјајно.

Руска подморница (Фото: Министарство одбране Русије)

Док већина званичника на Западу ликује због слабих резултата руске војске у Украјини, могу се чути и гласови разума. Један од њих је недавно стигао из Пентагона, одакле су упозорили на све већу опасност од руске подморничке флоте. Како се истиче, анализе са почетка прошле године које су указивале да ће морнарица и подморничка флота стагнирати због сукоба у Украјини, показале су се као нетачне. Шта више, руски подморничари су преузели иницијативу која није виђена још од времена Совјетског савеза.

Русија је пре свега појачала присуство подморница у Атлантику. Пентагон посебно брине појава тих подморница уз источну обалу Америке. Осим тога, руске подморнице се све чешће срећу и у Медитерану, где имају подршку база у Сирији.

Јачање подморничког присуства Русије на светским морима је резултат успешног програма развоја и модернизације тог вида оружаних снага. Уз директну подршку председника Руске федерације, Владимира Путина, руска морнарица је усвојила нове типове подморница, а старе јединице модернизовала. Тако је готово цела флота ракетних подморница класе „делта 4” осавремењена. Затим, подморнице класа „акула”, „оскар” и „сијера”, које су направљене деведесетих година су такође модернизоване и добиле нови навигациони систем и наоружање.  

Ударну снагу руских подморница чине пре свега нове јединице. Најсавременија подморница је јединица К-329 Белгород, класе „осакр 2”. Она припада петој генерацији подморница и у руску флоту је уписана 8. јула прошле године. Она је преправљена тако да може да транспортује и шаље на задатке мале подморнице без посаде. Такве операције укључују  пресецање подводних комуникационих канала, нафтовода и гасовода.

Руска подморничка флота ојачана је и једницима класа „јасен” и „бореј”. Подморнице класе „бореј” ће заменити јединице класе „делта” 3 и 4.  Предвиђена је изградња укупно 12 једница које ће бити рапоређене у Северној и Пацифичкој флоти. Последња од њих, „Генералисимус Суворов” је примњена у флоту 29. децембра прошле године. Тренутно базира у Североморску где се посада увежбава и упознаје са борбеним системима. Након тога, подморница под командом капетана прве класе Виктора Артијомова, прећи ће у састав Пацифичке флоте. Иначе, „Генералисимус Суворов” је током вежби у Белом мору, лансилара ракету типа „булава” и погодила циљ на Камчатки – на другом крају Русије. Такође, једна од подморница класе „бореј” је провела два месеца испод леда на Свереном полу и забележила најдужу мисију и пловидбу од совјетских времена.

На Црном мору Русија има 4. Подморничку бригаду која је наоружана дизел-електричним подморницама класе „кило”. У саставу те бригаде налази се седам подморница које патролирају Црним морем и Медитераном.     

О стању у Бахмуту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји