Најновије

РУСКА ВОЈСКА ОТКРИВА: Ко је наручио америчка биолошка истраживања?

Пројекат Пи-444 (П-444) реализован је директно у интересу америчког војног ресора преко Украјинског научно-техничког центра, чија је главна сврха била праћење птичијег грипа међу дивљим птицама из Азовско-црноморског региона, каже Игор Кирилов.

Лабораторија (Фото: РИА Новости)

Министарство енергетике САД је кључни организатор и наручилац војно-биолошких истраживања у Украјини, изјавио је начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

"Желео бих да истакнем блиску сарадњу између Министарства енергетике и Министарства одбране САД. Тако, Пацифичку лабораторију Одељења за енергетику води Стивен Ешби, који истовремено обавља и функцију потпредседника компаније 'Бател', главног извођача радова Пентагона", нагласио је.

Украјински научно-технолошки центар (СТЦУ) деловао је као посредник између америчког Министарства енергетике и украјинских истраживачких организација, додао је.

"Да подсетим да је расподела средстава кроз систем грантова поверена СТЦУ и Међународном научно-технолошком центру (ИСТЦ). Председник управног одбора ове организације Роналд Леман је и директор Центра за студије глобалне безбедности у Ливерморској националној лабораторији, која је такође део Министарства енергетике САД", казао је.

Према његовим речима, организацијом истраживачких активности овог министарства у Украјини руководи директор канцеларије у Кијеву, енергетски аташе амбасаде САД Шон Андерсон. Како је навео, тако је уз Пентагон, Министарство енергетике кључни организатор и наручилац војно-биолошких истраживања у Украјини и другим регионима света.

Министарство енергетике САД (ДОЕ) је америчка владина агенција одговорна за енергетску и нуклеарну безбедност у Сједињеним Државама. ДОЕ је такође активан у биолошким истраживањима.

Национална лабораторија Лоренс Ливермор, заједно са Националном лабораторијом Лос Аламос, један је од два центра у Сједињеним Државама чији је основни задатак развој америчког нуклеарног оружја.

Министарство енергетике САД може да плати војно биолошке пројекте заобилазећи Конгрес

Америчко министарство енергетике има могућност, без захтева америчког Конгреса, да финансира војно-биолошке програме из биланса расхода који нису потрошени у фискалној години, казао је Кирилов.

"Нетранспарентност активности Одељења за енергетику је наглашена чињеницом да оно ужива ексклузивно право да не враћа америчком трезору непотрошена средства за фискалну годину и усмерава их на будуће трошкове који нису пријављени у буџету. Ову чињеницу потврђује и извештај Рачунске коморе САД од 25. јула 2022. године. Овај приступ не захтева спровођење додатних захтева Конгресу САД и омогућава вам да слободно финансирате америчке војно биолошке програме", навео је.

Према његовим речима, уз директно учешће Министарства енергетике САД, покренуто је на десетине пројеката двоструке намене са шифром "Пи" (П-157, -316, -490 итд.), који су проучавали генетску варијабилност у зонама радиоактивне контаминације, ширења туберкулозе и других микобактеријских инфекција, као и болести животиња - афричке и класичне свињске куге.

Он је подсетио да је само ове године Министарство енергетике САД издвојило 105 милиона долара за истраживања у оквиру пројекта "Виртуелно истраживачко окружење у области припреме за биопретње", у оквиру којег се планира проучавање карактеристика ширења епидемије посебно опасне болести.

Он је цитирао речи кандидата за председника САД Роберта Кенедија млађег, који је рекао да је од 2000-их, Вашингтон трошио више од две милијарде долара годишње на програме за развој биолошког оружја.

"Међутим, Пентагон је опрезан према овој врсти активности, пошто је предвиђена одговорност за развој биолошког оружја у складу са Женевском конвенцијом. Какве везе има министарство са борбом против биолошких претњи и реализацијом пројеката који имају знаке двојне употребе?", упитао је Кирилов.

По налогу САД у Украјини проучаван птичји грип

Кирилов је навео да су услови за неконтролисано преношење птичијег грипа проучавани у Украјини у интересу Пентагона. 

"Пројекат Пи-444 (П-444) реализован је директно у интересу војног ресора САД преко Украјинског научно-техничког центра, чија је главна сврха била праћење птичијег грипа међу дивљим птицама из Азовско-црноморског региона. Током реализације пројекта процењени су услови под којима би преношење вируса могло да постане неконтролисано, да изазове економску штету, створи ризике за безбедност хране", рекао је Кирилов.

Он је истакао да је у протекле три године штета од птичијег грипа у Русији премашила 45 милиона евра и да је уништено више од десет милиона живине, док су у европским земљама, губици пољопривредне индустрије  износили око три милијарде евра.

"Према експертима, ако је раније у европском региону птичији грип био сезонска болест, сада се њене појаве бележе током целе године", нагласио је генерал.

Кирилов је објаснио да је више пута изражена забринутост Министарства одбране Руске Федерације о реализацији пројеката Пентагона у Украјини у вези са инфекцијама које преносе птицe повезана са јединственим географским положајем ове земље.

"Више од 270 врста птица селица пролази кроз Украјину, које су 'природни резервоар' опасних болести", појаснио је.

САД регрутовале Украјинце са знањем из области оружја за масовно уништење

Америчко министарство енергетике регрутовало је у Украјини специјалисте са искуством и знањем у области оружја за масовно уништење, додао је руски генерал.

"Једна од активности Министарства енергетике је регрутовање специјалиста са искуством и знањем у области оружја за масовно уништење, који су раније радили у Украјини. Једна од 17 лабораторија министарства, Пацифичка северозападна национална лабораторија, која се налази у Вашингтону, радила је директно у Украјини у оквиру пројекта под називом Иницијатива за спречавање ширења оружја за масовно уништење", казао је.

Према његовим речима, директор Канцеларије за научна истраживања Министарства енергетике САД Џон Стивен Бинкли је 4. априла 2022. рекао да ће "Канцеларија помоћи украјинској страни у обнављању ограничених истраживачких програма двоструке намене након могућег повратка специјалиста".

"Кључна особа у реализацији пројеката Министарства енергетике САД на територији Украјине је бивши радник Пацифичке северозападне националне лабораторије, професор Ричард Велер, који је надгледао спровођење украјинских пројеката за проучавање болести које се могу пренети са животиње на човека. Ове студије су спроведене на бази Кијевског института за ветеринарску медицину, као и Института за експерименталну и клиничку ветеринарску медицину у Харкову", закључио је Кирилов.

Како је ријалити звезда про,енила ток рата, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји