Најновије

НОВА ЕРА РАТОВАЊА: Машине саме доносе одлуку кога ће убити, Хафтарове снаге осетиле на својој кожи! (ВИДЕО)

УН су 2018. године покушале да отпочну рад на уговору који би забранио аутономно оружје, али су тај потез блокирале и САД и Русија.

Рат у Либији. (Фото: Јутјуб)

Аутономне беспилотне летелице војног нивоа могу саме да одлете до одређене локације, изаберу сопствене циљеве и убију без помоћи удаљеног људског оператера.

Према извештају Уједињених нација, први пут икада је такво оружје коришћено у Либији против снага фелдмаршала Калифе Хафтара - Либијске националне војске. Убојити аутономни систем наоружања (LAWS) коришћен је још у марту 2020. године.

УН су саопштиле да су ЛАWС-ови потом ловили логистичке конвоје и снаге које су се повлачиле са Хафтаром. Није познато да ли је икога систем убио, али ако је тако, то би представљало прву жртву потпуно аутономног система.

"Каргу-2" је јуришни дрон турске компаније СТМ којим се може управљати аутономно и ручно и који користи "машинско учење" и "обраду слика у стварном времену" против својих циљева.

Дрон камиказа турске производње похваљен је што "прилично ефикасно" ради у аутономном режиму, без потребе за људском контролом.

"Каргу-2" заиста изгледа као било који други дрон са квадкоптером. Главна разлика је софтвер, па чак и ако би био уништен било би тешко, ако не и немогуће уклонити било какав његов видљиви траг са рушевина.

Има домет од 5 километара и издржљивост од 30 минута. Лети 72 км на сат и на максималној надморској висини од 2.800 метара, са уобичајеном висином мисије од 500 м.

Смртоносни аутономни системи наоружања програмирани су да нападају циљеве без потребе за повезивањем података између оператора и муниције: у ствари, права способност "нађи, пуцај, заборави".

Творац беспилотне летелице "Каргу 2", СТМ, каже да се уређај "може ефикасно користити против статичних или покретних циљева кроз своје аутохтоне могућности обраде слика у реалном времену и алгоритама за машинско учење уграђене у платформу".

УН су 2018. године покушале да отпочну рад на уговору који би забранио аутономно оружје, али су тај потез блокирале и САД и Русија.

Неки поздрављају долазак новог доба ратова. Догађаји у Либији могу на сличан начин поделити време када су људи имали потпуну контролу над оружјем и време када су машине саме доносиле одлуку о убијању.

Распоређивање заиста аутономних беспилотних летелица могло би представљати војну револуцију упоредо са увођењем пушака или летелица - и за разлику од нуклеарног оружја, вероватно ће их лако добити скоро свака војна сила.

Оно што је забрињавајуће је то што ако је нова технологија тако јефтина и достижна, то онемогућава одвраћање и сваки актер је присиљен да непрестано покушава да буде у офанзиви. То је тенденција разматрања за многе, док је други умањују.

Руско микроталасно оружје против америчких чиновника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји