Најновије

СТВОРИО ОД СИРИЈЕ МОЋНУ ЗЕМЉУ, А НИЈЕ БАШАР: Супротставио се Америци и победио империјализам

Данас се навршава 21 година од како је Хафез ал Асад преминуо након три деценије владавине Сиријом и успостављања јаке регионалне државе, што је представљало геополитички изазов и за САД и за Израел.

Сирија (Фото: Pixabay)

Да би приморали Хафеза ал Асада на компромис, САД и њихови регионални савезници наоружали су и подржали забрањено Муслиманско братство између 1979. и 1982. Међутим, Сиријска војска је окончала оружану побуну 1982. и ал Асад је учврстио стубове своје владавине које су карактерисали стабилност, антиимперијализам и подржавање отпора у Палестини и Либану.

Сиријци се Хафеза ал Асада сећају с поштовањем, јер је он изградио јаке државне институције и изазвао америчку хегемонију у региону.

Касније британски новинар, аутор и историчар Патрик Сил рекао је о политици Хафеза ал Асада у Либану током тамошњег грађанског рата: „Мала земља попут Сирије устаће против моћних САД-а и рећи ће: Не, нећете победити. Ово је Ал Асадово историјско наслеђе. Он је био једини арапски лидер који је одбио да клечи пред Вашингтоном и Израелом, и одбио је да прихвати њихове диктате“.

Како Руси обучавају сиријску војску, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји