Најновије

ИЗРАЕЛ ДОБИО НОВОГ РОБОТА-ВОЈНИКА: Опремљен је митраљезима, камерама и сензорима, критичаре једна ствар забрињава! (ФОТО)

Израелска компанија Израел Аероспејс која ради у области одбране, представила је данас наоружаног робота, којим се управља на даљину, за ког тврди да може патролирати у борбеним зонама, пратити инфилтраторе и отворити ватру.

Израелска војска. (Фото: Јутјуб)

Компанија тврди да такве полуаутономне машине омогућавају војскама да заштите своје војнике, док критичари страхују да је ово опасан корак ка роботима који самостално доносе одлуке о животу или смрти, пише АП.

Роботом који има погон на четири точка, управља електронски таблет, а он може бити опремљен са два митраљеза, камерама и сензорима, рекао је Рани Авни, заменик шефа одељења за аутономне системе компаније.

Робот може прикупљати обавештајне податке за копнене трупе, преносити повређене раднике, носити залихе у борби и ударати у оближње циљеве.

- Са сваком мисијом уређај прикупља више података из којих затим учи за будуће мисије - рекао је Иони Геђ, оперативни стручњак у одељењу за роботику компаније.

Критичари су изразили забринутост да би роботско оружје могло самостално одлучити да гађа мету, али компанија тврди да такве могућности постоје али се не нуде купцима.

Израелска војска тренутно користи мање, али слично возило под именом Јагуар за патролирање границе са Појасом Газе, али није изнела детаље о томе како користе Јагуар над организацијом Хамас.

Бони Дочерти, помоћна директорка оружаних сукоба и цивилне заштите међународне организације Хјуман Рајтс, рекла је да је такво оружје забрињавајуће јер мим се не може веровати да прави разлику између непријатељског војника и цивила.

- Машине не могу схватити вредност људског живота, што у суштини подрива људско достојанство и крши законе о људским правима - рекла је Дочерти.

Она је 2012. године у извештају позвала да се потпуно аутоматизовано оружје забрани међународним правом.

Израелски нови робот биће представљен на овонедељном међународном сајму наоружања одбрамбеног и безбедносног система у Лондону.

Ово је једина тема о којој се неће разговарати на састанку Путина и Зеленског! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube