Најновије

ОПРЕМА ЛИ ЕРДОГАН УКРАЈИНУ ЗА РАТ: Из побуњеног региона премештају своје инструкторе за дронове на Дон

Мада је председник Турске Тајип Ердоган у време врло хладних односа са Вашингтоном називао у једном периоду председника Путина пријатељем и братом, то му не смета да наоружава Украјину и припрема је за евентуални рат у Донбасу, а једног дана можда и на Криму.

Турски војник (Фото: Јутјуб)

Руски војни експерти су концентрисали пажњу да прате турско-украјинску сарадњу поготово после Ердогановог мешања за време азербејџанско-јерменског рата у Нагорном Карабаху. У Доњецку тврде да су после завршеног рата Турци почели да пребацују своје инструкторе за дронове у Украјину.

Није никаква тајна да су турски инструктори помагали Азербејџанцима да управљају купљеним ударним и извиђачким дроновима "Бајрактар", који су стварали велике главобоље браниоцима јерменских позиција у Карабаху. Исте те дронове Турска је продала Украјини, а преговара се и о заједничкој производњи у Украјини. Да подсетимо, Ердоган не признаје да је Крим руска територија и потајно се нада да би једног дана њиме владали кримски Татари, што је мало вероватно ако се зна какву војну моћ има Путинова Русија.

Добро обавештени тврде да је Тајип Ердоган храбрио и подстицао азербејџанског председника Илхама Алијева да крене у одлучан рат против Јермена у Нагорно-Карабаху које је он стално називао терористима.

У Донбасу је ситуација ипак другачија. Лако би украјинска армија поразила народну милицију у Доњецкој и Луганској области када се не би умешала руска регуларна армија. Путин је више пута јавно казао да Русија неће дозволити да се у Донбасу догоди оно што су доживели Срби за време Туђманове операције "Олуја". Да је тако, сведочи и недавно изјава начелника Генералштаба украјинске армије Руслана Хомчака, који је саопштио јавности да није реално да војним путем поврате Донбас.

Наравно да се таква оцена генерала Хомчака не свиђа бившем председнику Порошенку, који је маштао да на тенку уђе у Донбас.

- У војној операцији за ослобађање Донбаса погинуле би десетине хиљада људи само зато да би украјинска војска продрла три до пет километара у дубину. Осим тога, украјинска армија би морала да ратује у густо насељеним градовима где би гинули цивили, и то сигурно не би подржале цивилизоване државе. Русија би се умешала и однела би победу јер има више ресурса за ратовање од Украјине - објаснио је генерал-пуковник Хомчак.

Неоспорно је да се Украјина и даље наоружава и набавља војну технику. Недавно су у Николајевској области на полигону "Широки лан" одржане тактичке вежбе у којима су коришћени турски ударни дронови ("бајрактар ТБ2" као и америчке противтенковске ракете "џевелин".

Владимир Мухин, коментатор "Војног прегледа" који издаје "Независима газета", каже да осим на турске дронове украјинска војска рачуна на диверзанте који би се регрутовали из редова кримских Татара, а њих у Турској има много. Процењује се да би у таквом рату Турци помогли Кијеву тако што би као и у Карабаху довезли плаћенике из Сирије. Сигурно би ангажовали и екстремисте са Кавказа, којима је Турска пружила гостопримство и контролише их преко својих полицијских служби.

У Доњецкој и Луганској народној републици знају за такве планове и спремају се да ако затреба адекватно одговоре.

Службено је саопштено да је Украјина до сада купила шест беспилотних летелица "бајрактар". Руководство у Кијеву је најавило да жели да купи још 48, и за њих око 200 високопрецизних ракета.

Украјински потпредседник владе Олег Уруски, задужен за стратешке области индустрије, обишао је ратно подручје и разговарао са представницима Генералштаба. Уруски, који је по професији војни авио-инжињер касније је изјавио да му је сада јасно шта то треба украјинској армији. Он је иницијатор тесног повезивања са турском војном индустријом. Наводно је Уруски директно утицао на украјинско-турску кооперацију када је направљен један модел овог дрона који покреће украјински мотор. Први лет тог авиона је био шестог децембра 2019.

После боравка украјинске делегације на челу са председником Владимиром Зеленским у Анкари, потпредседник владе Олег Уруски је изјавио да су Турци спремни да у Украјини направе фабрику дронова. За време те нове љубави Украјинаца и Турака наводно је службени Кијев био предложио Турцима да купе део акција познате фабрике авионских и хеликоптерских мотора "Мотор-Сич", која би могла да производи моторе за "бајрактаре".

У Кијеву су пратили пажљиво какав је ефекат ових летелица у рату Азербејџанаца против Јермена. Недавно је у Украјини боравио и командант ваздушних снага Турске генерал армије Хасан Кјучјукакјуз. Он је обишао бригаду украјинске тактичке авијације, а тада се разговарало и о обуци украјинских оператера који би руководили летовима и акцијама на територији Донбаса.

У Кијеву сигурно знају да немају никаквих шанси на победу ако у Донбас уђе руска армија. Дугорочан рат за Украјину би био раван катастрофи. Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили, који сада живи у Кијеву и руководи Извршним комитетом за реформе Украјине, изјавио је да ће 2021. године бити неизбежна економска катастрофа и да власти неће имати средстава да исплате пензије и друга давања грађанима Украјине. Са таквом кризом Украјина нема шанси у рату у Донбасу, а може да остане и без неког дела своје садашње територије.

Искуство добровољаца Карабаха

Добровољци који су бранили Карабах тврде да су захваљујући турским и израелским дроновима Азербејџанци имали велику предност. Да би заварали осетљиве топловизоре дронова, Јермени су на удаљености од положаја палили старе аутомобилске гуме. Јермени нису имали довољно савремених уређаја за ометање беспилотних летелица које их дезоријентишу и тада дронови падају на земљу.

О расколу земље, друштва и државе у Белорусији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube