Најновије

ДОНБАС, КАРАБАХ,СИРИЈА И ЛИБИЈА: Садржај телефонског разговора Путина и Макрона

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са француским председником Емануелом Макроном, јавила је прес-служба Кремља.

Макрон и Путин (Фото: Јутјуб)

„Ситуација око Нагорно-Карабаха је темељно размотрена. Председник Русије нагласио је да се ситуација у региону стабилизује, а споразуми утврђени у Изјави председника Русије, Азербејџана и премијера Јерменије од 9. новембра, генерално се доследно спроводе. Забележен је успешан рад руских мировних снага, обезбеђујући, на захтев Бакуа и Јеревана, прекид ватре и безбедност цивилног становништва.

Они су потврдили своју узајамну спремност да наставе координацију у вези са различитим аспектима око Нагорно-Карабаха, посебно у оквиру ОЕБС-ове групе из Минска.

Међу најхитнијим су били хуманитарни проблеми повезани са повратком избеглица, рестаурацијом инфраструктуре, очувањем верских и културних споменика, посебно путем Међународног центра за хуманитарни одговор.

Током размене мишљења о решавању унутрашњег украјинског сукоба, исказан је интерес за интензивирање напора за примену кључних одредби Минских споразума из 2015. године, као и одлука усвојених на Нормандијском самиту 9. децембра 2019. у Паризу.

С тим у вези, руска страна је поново нагласила потребу да Украјина испуни своје обавезе по политичким аспектима нагодбе, укључујући правну формализацију посебног статуса Донбаса и консолидацију „Штајнмајерове формуле“ у националном законодавству. Договорено је да се настави рад у оквиру нормандијског формата.

У вези са ситуацијом око иранског нуклеарног програма, обе стране су изјавиле потребу за колективним напорима усмереним на очување Заједничког свеобухватног акционог плана.

Разговарано је о тренутној ситуацији у Сирији и Либији. Што се тиче Либије, примећена је важност придржавања прекида непријатељстава и промовисања ефикасног политичког процеса уз учешће представника свих кључних либијских снага.

Такође су се дотакли низа актуелних тема билатералне сарадње са нагласком на борби против пандемије вируса корона. Потврђена је намера да се развију контакти између специјализованих организација две земље по питањима производње вакцина и масовне вакцинације становништва.

Владимир Путин честитао је Емануелу Макрону рођендан и пожелео му брз потпуни опоравак.

Улазак колоне тенкова у Сирију можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји