Најновије

МОЖЕ ДОЋИ ДО ОЗБИЉНОГ ИНЦИДЕНТА: Бродови и авиони су се приближили Русији (ВИДЕО)

Москва је упозорила да повећање војне активности Запада у близини руских граница на крају може имати опасне последице. Ове године се више НАТО-ових бродова и авиона приближило територији Русије.

Авиони (Фото: Министарство одбране Русије)

У разговору за "Руску газету", заменик министра одбране Русије, Александар Фомин подсетио је на недавне блиске позиве и оптужио САД и њихове савезнике да користе „агресивну реторику“.

„У 2020. години активност ваздушних и поморских снага НАТО-а знатно се повећала, а ситуације које могу довести до озбиљних инцидената све се више појављују“, рекао је Фомин.

„Ове акције су биле отворено провокативне. Инциденти су избегнути само захваљујући високом нивоу професионалне обуке руских пилота и морнара.“

Фомин је посебно приметио да је НАТО одржао поморску вежбу истог дана када је одржавана прослава Дана победе у Другом светском рату и да су забележени вишеструки летови америчких авиона „у непосредној близини руске границе“.

Само у августу и септембру забележено је више од 15 летова америчких стратешких бомбардера.

Заменик министра подсетио је и на два недавна инцидента у којима су британски и амерички разарачи ушли у оно у Руске територијалне воде. Прошлог месеца, након упада "Џона Мекејна", када је руска морнарица запретила да ће пловило протерати набијањем из својих вода у близини Владивостока, САД су потез Москве назвале „прекомерним“.

„Спремни смо за професионални и конструктивни дијалог под условом принципа узајамног поштовања и поштовања међусобних интереса“, закључио је Фомин.

О стварању нове Исламске државе у Сирији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји