Најновије

УМРО ПОСЛЕДЊИ ОД ИЗУМИТЕЉА СОВЈЕТСКЕ АТОМСКЕ БОМБЕ: Најстарији руски академик живео 101 годину

Умро је најстарији академик Руске академије наука, последњи од учесника у развоју прве совјетске атомске бомбе, теоријски физичар Исак Халатников.

Печурка (Фото: Pixabay)

Исак Халатников је рођен 17. октобра 1919. у Јекатеринославу (Дњепропетровск). 1941. дипломирао је теоријску физику на Физичком одсеку Дњепропетровског државног универзитета. Још док је био студент, совјетски физичар Лав Ландау привукао је његову пажњу и позвао га да постане његов постдипломац.

Током рата Халатников је послат у Москву, где је завршио курс на једној од војних академија, а затим је служио у московском пуку ПВО.

Халатников је 1944. године уписао постдипломске студије на Институту за физичке проблеме Академије наука СССР-а, а 1946. започео је научну каријеру као млађи истраживач.

Учествовао је у совјетском атомском пројекту - у групи научника коју је водио Ландау био је ангажован у прорачуну процеса који се дешавају у милионити део секунде током експлозије атомског наелектрисања. Радило се о директном прорачуну снаге атомске бомбе.

Као што је сам Халатников написао, за израчунавање ефикасности атомске бомбе било је потребно повезати њене главне параметре, укључујући својства плутонијума и врсту наелектрисања. Генерално, нико није решио такав проблем пре совјетских научника.

Атомску бомбу је било могуће израчунати поједностављивањем једначина изведених од теоретичара. Али чак и ове поједностављене једначине захтевале су много рада, јер су бројане ручно, нагласио је научник.

„И успео сам да добијем формулу интерполације изузетне лепоте <...> И подударност прорачуна са резултатима првих тестова била је врло добра“, писао је Халатников.

Како Русија затвара Црно и Азовско море, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји