Најновије

КИНЕСКИ ТЕНКОВИ СТИГЛИ ГДЕ ИХ НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Покренута велика ратна операција, ВТ-4 туче жестоко по непријатељу (ВИДЕО)

Нигеријске оружане снаге покренуле су операцију "Тура Такаи Бонго" на североистоку земље 8.јануара, а такође и операцију "Таимако Ја Зо" на северозападу против Боко Харама.

Кинески тенк (Фото: chinamil.com.cn)

Конкретно се извештава да у операцији учествују главни борбени тенкови ВТ-4, тенкови на точковима СТ1 и самоходни артиљеријски уређаји СХ5 105 мм произведени од кинеске корпорације "Норинцо". Ово је прва позната и доказана борбена употреба главног борбеног тенка ВТ-4.

Главни борбени тенк (МБТ) ВТ-4 (раније МБТ-3000) трећа је генерација МБТ-а коју је дизајнирала и развила "China North Industries Corporation" (Норинцо).

Намењен првенствено извозним тржиштима, тенк ВТ-4 интегрише напредне могућности оклопа и контроле ватре и нуди повећану ватрену моћ и заштиту борбених снага на бојном пољу. Нигеријска војска је добила главне борбене тенкове ВТ-4 од "Норинца" у априлу 2020. године.

До сада су једини познати купци били Тајланд и Пакистан. ВТ-4 је сличан типу 99Г који је тренутно у служби Народноослободилачке војске (ПЛА), али је смањио могућности код нишана, мотора и митраљеза. Тренутно је то најспособнији кинески тенк, понуђен за извоз.

Труп главног борбеног тенка ВТ-4 врло је сличан трупу совјетског Т-72. Овај кинески тенк вуче корене од совјетског Т-72, ​​који постоји више од 30 година.

Осамдесетих година прошлог века Кина је овај тенк добила од Румуније и клонирала га. Од тада су кинески дизајнери непрекидно усавршавали овај тенк и његове системе. Такође, ВТ-4 показује одређени западни утицај у свом дизајну.

Труп и купола ВТ-4 су заварене челичне конструкције са слојем сложеног оклопа преко предњег лука.

Такође, постоје модуларни додаци експлозивних реактивних оклопних блокова. Купола има клинасти оклоп. Ако је потребно, бочне мреже могу бити опремљене додатним експлозивним реактивним оклопом. Додатак експлозивног реактивног оклопа овог тенка је другачији од оног који се користи на кинеском типу 99Г.

Вероватно је да ВТ-4 има инфериорну заштиту у односу на тип 99Г. Тенк има НБЦ систем заштите. Такође је опремљен аутоматским системом за гашење пожара.

ВТ-4 је наоружан потпуно стабилизованом глатком цеви од 125 мм. Цев добија пројектиле од аутоматског утоваривача типа карусел. Аутоматски утоваривач смањује посаду на три војника и омогућава смањење димензија тенка. Брзина утовара је до 8 рунди у минуту.

Овај тенк испаљује АПФСДС, ХЕАТ, ХЕ и ХЕ-ФРАГ рунде. Такође је опремљен одговарајућим противтенковским вођеним ракетама које се испаљују са лансера. То су руске ракете 9К119М Рефлекс, произведене у Кини по лиценци.

Ракете се лансирају на исти начин као и обична муниција. Ракете имају највећи домет од 5.000 м. Обично носи за собом четири ракете.

Укупно има 38 пројектила за главну цев, од којих су 22 убачене у ауто-пуниоца и спремне су за употребу. Остале се чувају унутар тенка.

Такође је опремљен коаксијалним митраљезом и даљински управљаном оружаном станицом, наоружан митраљезом 12,7 мм. Даљински управљана оружна станица велика је предност тенка, јер командант тенка више не мора да се излаже непријатељској ватри.

Пенс неће да смени Трампа! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube