Најновије

УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ: НАТО нема шансе у рату против Русије на Црном мору

Јачање Русије у црноморском региону након повратка Крима не оставља НАТО алијанси шансе за брзу и убедљиву победу у случају могућег сукоба. Ово мишљење дели колумниста Марк Епископос у часопису The National Interest.

Брод Црноморске флоте (Фото: РИА Новости)

Аутор чланка се позива на изјаву Владимира Путина, према којој трећи светски рат не би започео ни да су руски бродови потопили британски разарач Дефендер. А Запад схвата намерни губитак у овом рату.

„Путиново поверење може бити одговарајуће“, пише колумниста.

Према Епископосу, статус Крима је у средишту тренутне нестабилности у Црном мору. Тако Кијев, заједно са неколико западних држава, предузима симболичне кораке за успостављање територијалног интегритета Украјине, спроводећи војне вежбе у близини руских вода у Црном мору. Кремљ заузврат реагује све оштрије на ове провокације.

Стручњак наглашава да је Русија након анексије Крима непрестано изграђивала своју Црноморску флоту. Конкретно, добила је три надограђене ракетне фрегате „Адмирал Григорович“, као и неколико дизел-електричних подморница пројекта 636 „Варшавјанка“.

Друга главобоља НАТО-а је хиперсонична крстарећа ракета Циркон, која ограничава способност ударних група носача авиона америчке морнарице да пројектују снагу на руску територију. То се односи и на балистичку ракету Х-47М2 Кинжал, закључио је стручњак.

Поред тога, НАТО снаге не могу рачунати на подршку у региону.

„Турска као чланица НАТО-а непрестано омета постизање безбедносних циљева алијансе, тежећи ближим војним и економским везама са Москвом. Украјина, Румунија и Грузија могу и готово сигурно ће обезбедити морски пролаз америчким трупама, али оне немају потребне поморске способности да дају значајан допринос“, објаснио је Епископос.

Закључио је да Русија има сва средства за вођење ефикасне кампање против савезничких снага у Црном мору, али ни у једном од могућих сценарија сукоба нема ни наговештаја победе Алијансе.

Ко стоји иза слања британског разарача у руске територијалне воде, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји