Најновије

ПОВЛАЧЕЊЕ АМЕРИКАНАЦА ЈЕ ОПАСНО ПО РУСИЈУ: Нови проблем у Авганистану у најави

Русија треба да буде спремна за прилив избеглица из средњоазијских република, који ће бити изазван све већом напетошћу у региону након повлачења америчких трупа из Авганистана, рекао је руски сенатор Франц Клинцевич за агенцију ФАН.

Авганистан (Фото: Pixabay)

Према његовим речима, данас је ситуација у Авганистану таква да ће доминација Талибана у земљи бити дефинитивна.

„У будућности ће ситуација у Авганистану бити потпуно дестабилизована“, поделио је своју прогнозу Франц Клинцевич. - Али постоји један, могло би се рећи, позитиван тренутак: Талибани немају циљ изван земље, не покушавају да шире свој утицај, као што то чини Исламска држава или Ал Каида“, наставља сенатор.

У Авганистану ће бити озбиљних проблема са избеглицама које желе да оду у друге земље, наставио је бивши сенатор.

„Они који су богатији летеће у Европу. Они који су сиромашнији, истовремено они који су повезани са властима и плаше се одмазде, почеће да одлазе у републике Централне Азије“, закључио је политичар. „Али под тим изговором и други људи ће напустити Авганистан, покушавајући да дестабилизују ситуацију у региону. У овом случају говоримо о одређеној стратегији америчких специјалних служби. Ово се мора рећи искрено: ово није фантазија, већ стратегија. Догађаји ће се развијати тако да ће дестабилизацијом ситуације у републикама Централне Азије расти напетост на граници са Русијом. Као резултат, они ће природно бежати у Русију “, сматра он.

Франц Клинцевич је изразио мишљење да се америчке трупе неће у потпуности повући из региона, упркос изјавама политичких елита.

„Американци ће остати да би, ако је потребно, утицали на ситуацију на њима повољан начин“, приметио је он. - Вашингтон ће и даље финансирати и наоружавати представнике разних терористичких и екстремистичких организација, које осим што зарађују у рату, ништа не виде саме. По релативно ниским трошковима, жариште нестабилности ће пузати и сукоби ће се озбиљно распламсати“.

Политичар је упозорио да ће авганистанско питање на крају утицати на Русију.

„Мораћемо да решимо проблеме са појавом избеглица и да помогнемо нашим партнерима у ЗНД и другим организацијама на постсовјетском простору“, рекао је Франц Клинцевич. - О овој претњи говорио сам и пре пет и десет година. И сада, у једном или другом облику, видим потврду својих запажања и закључака“, резимира руски политичар.

Зашто НАТО не може да победи Русију на Црном мору, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји