Најновије

ПАНИКА У НАТО ПАКТУ: Руски авион прекинуо конференцију за штампу лидера држава чланица (ВИДЕО)

Конференција за новинаре шпанског премијера Педра Санчеза и литванског председника Гитанаса Науседе, одржана у бази НАТО-а у граду Шјауљаај, прекинута је због хитног одласка две НАТО летелице у пресретање руске летелице.

Су-34 (Фото: РИА Новости)

О инциденту извештавају шпански медији. Када је догађај већ почео, војска је улетела у просторије и почела хитно да се припрема за лет. Од политичара је затражено да се повуку.

Како је прецизирано у влади краљевине, „два шпанска „Јурофајтера“ су полетела након објављивања аларма“. Кабинет министара нема других детаља о инциденту.

Снимке са лица места приказао је ТВ канал 24 Hpras.

Лист Мундо повезује инцидент са неидентификованом руском летелицом изнад Балтичког мора.

Како су објаснили медијски извори у бази, реч је о „обичним акцијама руске авијације“. Још увек није познато да ли је реч о једној летелици руског ваздухопловства или више њих.

Након одласка НАТО ловаца, конференција за штампу је настављена.

„Нашу конференцију за штампу прекинуо је прави изазов“, цитирао је Науседу портал литванског националног радија и телевизије LRT.

Председник је приметио да је авион био у ваздуху за мање од 15 минута. Према речима министра одбране Литваније Арвидаса Анушаускаса, ловци су полетели „након што су добили сигнал упозорења“.

Шпански премијер је такође рекао да су присутни били сведоци „стварног случаја онога што се дешава, што оправдава присуство шпанске војске и седам шпанских јурофајтера у Литванији“, истичући значај ове мисије за НАТО.

Такође је потврдио посвећеност краљевине заштити источне границе Северноатлантског савеза, као и „посвећеност шпанског друштва и шпанске владе заштити територијалног интегритета и безбедности пријатељске земље, савезничке државе попут Литванија “.

Сјауљај је дом за 130 шпанских војних лица и седам шпанских авиона Јурофајтер, који учествују у НАТО-овој балтичкој ваздушној патролној мисији.

Министарство одбране Русије више пута је изјавило да се сви летови Ваздушно-космичких снага Русије изводе у строгом складу са међународним правилима за употребу ваздушног простора.

какав рат чека Бајдена, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји