Најновије

КИЈЕВ ПРЕТИ: ''Сломићемо Русију у Хагу''

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да ће Кијев моћи да "сломи" Руску Федерацију правним аргументима на суду у Хагу због инцидента у Црном мору 2018. године.

Украјинска војска (Фото: Министарство одбране Украјине)

"Гвозденом логиком притискамо правним аргументима ... Лепо и у складу са међународним правом. Нека потраје мало дуже ... Али последице по прекршиоце биће више него озбиљне и трајне", написао је Кулеба у колумни за лист "Украјинска правда".

Према његовом мишљењу, судска победа у овом случају важна је не само за Украјину, већ и за цео свет у целини: "То ће бити сигнал за међународну заједницу и поједине државе - правила се не смеју кршити", додао је Кулеба .

Раније је Министарство спољних послова Русије саопштило да захтеви Кијева да размотри инцидент у Керчком мореузу у арбитражном суду у Хагу излазе из надлежности арбитраже. Министарство спољних послова Русије је нагласило да је ово још једна злоупотреба међународних средстава за мирно решавање спорова од стране Кијева, "како би се оспорио суверенитет над Кримом".

Два брода, „Никопољ“ и „Бердјанск“, као и реморкер „Јани Капу“ Ратне морнарице Украјине 25. новембра 2018. године нарушили су руску границу, ушли су у привремено затворено водено подручје територијалних вода Руске Федерације. Федерације и упловили из Црног мора у Керчки мореуз. Опасно су маневрисали, нису се повиновали законским захтевима руских власти. Бродови са војницима који су нарушили границу Руске Федерације су задржани. Руски председник Владимир Путин назвао је инцидент у Црном мору провокацијом која је повезана са ниским рејтингом Петра Порошенка, који је тада био председник Украјине, уочи избора. Дана 7. септембра 2019. године војници који су прекршили границу предати су Украјини у оквиру споразума о истовременом ослобађању притвореника и осуђеника.

Русија је 18. новембра 2019. предала три брода украјинској страни. Командант украјинске морнарице, адмирал Игор Воронченко, пожалио се на стање ових бродова, наводећи да су их „Руси убили“, опрема, чак и плафони и утичнице, наводно су им уклоњени. ФСБ је раније уверавао да је Украјина примила своје бродове у "нормалном стању и са исправним  инсталацијама", и у прилог томе објавио је видео снимак.

Шта се догађа у Донбасу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји