Најновије

ЗВАНИЧНИК ПЕНТАГОНА АЛАРМИРАО АМЕРИЧКУ ВОЈСКУ: Кина припрема инвазију, морамо да се супротставим

Одбрана Тајвана од кинеске инвазије постала је ургентан и приоритетни задатак за америчку војску, изјавио је званичник Пентагона Илај Ратнер, тврдећи да Пекинг планира насилно да уједини острво.

Кинеска војска (Фото: Синхуа)

Ратнер је, пред Одбором за спољне послове америчког Сената, истакао да Вашингтон мора да помогне Тајвану да се супротстави, како је навео, реалној и опасној претњи Кине.

- Јачање одбране Тајвана је ургентан задатак - поручио је Ратнер, помоц́ник америчког министра одбране за Индо-пацифичка безбедносна питања.

- Кинеска Народноослободилачка војска се највероватније припрема за насилно уједињење Тајвана са Кином, док истовремено покушава да одврати, одложи или одбије интервенцију трец́е стране у име Тајвана - казао је Ратнер.

Иако званичник Пентагона није предочио доказе о наводној кинеској инвазији, он је нагласио да одбрана острва мора да буде апсолутни приоритет америчке војске, наводи РТ.

Подсетимо, пре само неколико дана амерички државни секретар Ентони Блинкен је изјавио да би сваки потез Кине којим би извршила напад на Тајван имао "страшне последице", додајући да се нада да ц́е Пекинг врло пажљиво размислити о томе да не изазове кризу у Тајванском мореузу.

Блинкен је рекао да Кина покушава да промени статус кво у вези са самоуправом Тајвана који Кина сматра својом територијом, а да су САД одлучно посвец́ене да обезбеде да острво има средства да се одбрани.

Извор: Srbijadanas. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји