Најновије

СТРАХ ЗАПАДА: Русија преко Сирије остварује циљеве у Украјини

Русија може да искористи питање јединог отвореног хуманитарног коридора у Сирији на контролном пункту Баб ал Хава на граници са Турском као „чип за преговарање” против Запада, пише Њујорк Тајмс, позивајући се на западне дипломате.

Сирија (Фото: САНА)

Како наводи амерички лист, Москва би могла да искористи свој вето на гласању у Савету безбедности УН о одржавању хуманитарног коридора у Сирији како би постигла уступке о санкцијама Русији од западних земаља. Троје западних дипломата рекло је да је Русија послала нејасне сигнале да би могла да покуша да искористи гласање у своју корист у вези са Украјином.

Високи амерички дипломата најавио је намеру САД и других земаља Савета безбедности да пошаљу Москви „јасан сигнал“ са позивом да не затвара коридор, али, по његовом мишљењу, нема гаранција да ће Русија то послушати.

Дипломате су такође рекле да би могуће затварање хуманитарног коридора готово сигурно приморало хиљаде људи да напусте Сирију, што би погоршало избегличку кризу у Европи и на Блиском истоку.

Према речима јорданског министра спољних послова Сафадија, сукоб у Украјини има велике последице по Сирију и цео регион. Сафади је рекао и да Аман опрезно прати политику Русије у вези са будућим гласањем у Савету безбедности.

„С обзиром на тренутну динамику, последице би могле бити озбиљне у погледу услова живота сиријских избеглица и расељених лица“, рекао је јордански шеф дипломатије, а преноси Њујорк тајмс.

Раније, 28. маја, саопштено је да је Турска нанела 250 удара на курдске положаје за два дана од почетка турске војне операције у северној Сирији. Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу рекао је 26. маја да ће та земља вероватно бити принуђена да спроведе нову операцију у Сирији у случају повећања претње у њеној пограничној области. Он је напоменуо да су САД и Русија обећале да ће смањити присуство терористичких организација на турско-сиријској граници на дубини до 30 километара од турске границе, али да нису одржале реч.

Како би могао да се заврши рат у Украјини, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји