Најновије

ОБЈАШЊЕЊЕ ''ХАВАНСКОГ СИНДРОМА'': Руско микроталасно оружје против америчких чиновника

Преносно микроталасно оружје, способно да нанесе у кратком року мистериозну повреду мозга код америчких дипломата и тајних агената, познату као "хавански синдром", развијало је неколико држава последњих година, наводе водећи амерички експерти. Једна америчка компанија је 2004. направила прототип таквог оружја намењеног за маринце. Оружје, кодног имена "Медуза", требало је да буде довољно мало да стане у аутомобил и да изазове "привремено онеспособљавајући ефекат", али "с малом вероватноћом смртног исхода или трајне повреде".

Амбасада САД на Куби (Фото: Амбасада САД на Куби)

Нема доказа, међутим, да је истраживање одмакло даље од фазе прототипа, а извештај о тој фази уклоњен је са веб-странице америчке морнарице. Научници упознати са пројектом рекли су да су етичка разматрања која спречавају људско експериментисање допринела томе да се пројекат одложи, али су навели да такво разматрање није омело америчке противнике, укључујући Русију, а можда и Кину.

"То је углавном било не напуштено, али скоро угашено у Сједињеним Државама, међутим, не и другде", изјавио је Џејмс Ђордано, професор неурологије и етике са Универзитетског медицинског центра Џорџтаун.

Ђордана, који је старији сарадник за биотехнологију, биосигурност и етику на Америчком морнаричком ратном колеџу, влада је ангажовала као консултанта крајем 2016. године након што је симптоме у Хавани осетило двадесетак америчких дипломата. Касније је учествовао у процени америчке Команде специјалних снага о томе које земље развијају технологију и шта су постигле.

"Постало је јасно да су део посла који је обављен у бившем Совјетском Савезу поново преузели Русија и њени сателити", рекао је Ђордано, додајући да је Кина такође развила усмерене енергетске уређаје за испитивање структуре различитих материјала, који су засновани на технологији која би се могла прилагодити оружју. Гардијан наводи да је други велики талас повреда мозга међу америчким дипломатама и обавештајним службеницима догодио се у Кини 2018. године.

Више од 130 службеника САД имало симптоме 

Ђордану је, како преноси лист, забрањено да износи детаље о томе која је држава развила какав уређај, али рекао је да је ново оружје користило микроталасне фреквенције, способне да поремете мождане функције без могућности да га изгоре.

"Ово је за нас било важно – и прилично застрашујуће, јер је представљало стање напретка и софистицираности ових врста инструмената за које се до тада није мислило да су остварене", рекао је Ђордано.

Ако је амерички противник успео да у минијатурном паковању направи оружје које ће усмерити енергетску технологију потребну за наношење оштећења ткиву из даљине, то чини такво оружје вероватнијим објашњењем за "хавански синдром", наводи Гардијан.

Више од 130 америчких званичника, из Стејт департмента, ЦИА и Савета за националну безбедност (НСЦ), патило је од симптома, укључујући вртоглавицу, губитак равнотеже, мучнину и главобољу, први пут идентификоване на Куби. Утицај на неке од жртава био је исцрпљујући и дуготрајан.

Усмерена импулсна радиофреквенцијска енергија 

Најновији случај "хаванског синдрома" догодио се у Вашингтону. Стејт департмент, ЦИА и Пентагон покренули су истраге, али тек треба да донесу закључке. Извештај Националне академије наука у децембру открио је да су повреде "хаванског синдрома" највероватније проузроковане "усмереном импулсном радиофреквенцијском енергијом".

Они који су скептични према теорији о микроталасном оружју указали су на деценије америчких напора да направе такав уређај током Хладног рата и од тада, без икаквог потврђеног успеха. Такође су тврдили да би оружје способно да нанесе повреду мозга из даљине било превише незграпно за употребу у урбаним срединама.

Међутим, Џејмс Лин, водећи амерички стручњак за биолошки утицај микроталасне енергије, изјавио је да неће бити потребан велики уређај за фокусирање енергије на мало подручје, загревајући је и проузрокујући "термоеластични талас притиска" који путује кроз мозак, наносећи оштећење меком ткиву.

Талас притиска би се у почетку доживљавао као звук. Многе америчке дипломате, шпијуни, војници и званичници чији се симптоми проучавају у оквиру истраге о "хаванском синдрому" известили су да су на почетку напада чули необичне звукове.

"Свакако можете да спакујете систем у неколико великих кофера који ће вам омогућити да га ставите у комби или теренац", рекао је Лин, емеритус професор на одељењу за електротехнику и рачунарски инжењеринг на Универзитету у Илиноису.

Пројекат "Медуза"

Пројекат микроталасног оружја за америчку морнарицу први пут је развила компанија "Вејв бенд корпорејшн".

Кодног назива "Медуза", оружје је користило исту технологију као и она о којој је говорио професор Лин – "микроталасни аудио-ефекат" – брзи микроталасни импулси који мало загреју меко ткиво у мозгу, што проузрокује ударни талас унутар лобање.

"Вејв бенду" је да развије прототип дато 100.000 америчких долара, који би према специјфикацијама уговора "био преносив, захтевао малу снагу, имао би контролисани радијус покривености, могао да пређе са гомиле на индивидуално покривање, изазове привремено онеспособљавање, има малу вероватноћу смртног исхода или трајне повреде, не наноси штету имовини и мало је вероватноћа да ће утицати на љубазно особље".

Примећени докази о звучним ефектима 

У морнаричком документу из 2004. године (који је у међувремену уклоњен са сајта www.onr.navy.mil) наводи се да је хардвер дизајниран и израђен.

"Изведена су мерења снаге и потврђени потребни параметри импулса", каже се у документу и додаје да су "примећени су експериментални докази о звучним ефектима микроталаса".

Бивши председник и извршни директор "Вејв бенда" Лев Садовник рекао је да је ограничен у ономе што сме да каже о пројекту, али је истакао да су непосредни ефекти МАЕ дезоријентација и утисак да се чују звуци.

Каже да уређај који може да проузрокује "хавански синдром" може бити релативно преносив.

"Сасвим је могуће да то можете сакрити у аутомобилу или комбију, али то не би успело на великој удаљености. Можете то учинити кроз зид, рецимо, ако сте у суседној соби у хотелу", казао је Садовник.

У извештају америчке владе објављеном крајем прошле године, наводи се да је усмерена радио-фреквенција најпоузданије објашњење за мистериозне симптоме које имају дипломате стациониране у америчким амбасадама у Хавани и другде.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји