Најновије

СТРАТЕШКИ ОБЈЕКАТ ПОД КОНТРОЛОМ: Ово су Руси направили од америчке базе (ВИДЕО)

Руска војска је обновила стратешки објекат на североистоку Сирије; не тако давно, Американци су почели да стварају сопствени војни аеродром у овој бази, али је руска војска заузела њихово место. Сада су, између осталог, овде стационирани познати хеликоптери Ка-52 Алигатор.

Руси у новој бази (Фото: Јутјуб)

Појава нове руске војне базе у провинцији Ракка је још један корак ка стабилизацији ситуације у Сирији. Главни задаци овде распоређених хеликоптерских група су контрола зоне одговорности, осигурање безбедности становништва и спречавање провокација илегалних оружаних група.

Сиријски војни аеродром Ет-Табка, смештен у долини Еуфрата, важно је место у региону. Једном када је овде било седиште сиријског ваздухопловства, с обзиром на његов стратешки значај, терористи исламске државе су заузели овај војни објекат 2014. године, након неколико покушаја.

У то време, аеродром је остао последње упориште владиних снага у провинцији Рака. Упркос чврстом отпору сиријске војске, терористи су употребом „џихадских мобила“ и тешког наоружања омогућили борцима ИД да заузму аеродром.

2016. године, током операција наоружаних курдских јединица за ослобађање територија од терориста, узлетиште је прешло под контролу Сиријских демократских снага.

Убрзо је америчка војска тамо разместила своје упориште са перспективом обнове и стварања сопственог аеродрома. Међутим, након почетка турске војне операције у региону, Американци су напустили базу.

Крајем 2019. године војни аеродром Ал-Табка дошао је под контролу Дамаска. Писту узлетишта уништили су терористи, а оперативно узлетиште је било неупотребљиво.

Данас је на војном аеродрому Ет-Табка распоређена ваздухопловна команда руских ваздухопловних снага. На путу стварања базе учињен је огроман посао на обнављању инфраструктуре и чишћењу територије. Руски војници су заједно са владиним трупама демонтирали остатке бетона настале након бомбардовања писте од стране терориста, а уклоњени су и остаци покварене опреме на аеродрому.

Први корак био је инсталирање инжењерске опреме. Створене су подлоге за слетање, места за паркирање и пуњење горива за хеликоптере. Да би се осигурала безбедност лета, посаде ПВО су у приправности.

Руска база је потпуно аутономна. За војнике су створени сви неопходни услови за живот. Размештене су пољска кухиња и менза, болница и одељење за купатило и веш. Сва војна лица живе у модерним модуларним структурама контејнерског типа опремљеним клима уређајима, што је неопходно за угодан боравак у врелој сиријској клими.

Како су Хути разоткрили Мосад, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји