Најновије

КОМПЛЕТИРАНА ЕСКАДРИЛА ''МИГОВА 29'' ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Гласно се чула химна Белорусије у Батајници (ВИДЕО)

Преузимањем четири авиона овог типа добијених од Белорусије наше ваздухопловство сада има 14 ових летелица. – Уз модернизацију ови ваздухоплови ће се користити до средине наредне деценије.

МиГ-29 (Фото: Јутјуб)

На стајанци војног аеродрома „Пуковник пилот Миленко Павловић” одржана је још једна свечаност посвећена – авионима. Пре неколико недеља пригодном церемонијом обележен је завршетак употребе „мигова 21”, а у четвртак су представљени „мигови 29” добијени од Белорусије, који ће ојачати домаћу ловачку авијацију.

Четири авиона овог типа налазила су се на стајанци, а испред њих су биле заставе Србије и Белорусије. Наспрам припадника нашег Министарства одбране и Војске Србије, на челу с помоћником министра одбране Ненадом Милорадовићем и замеником начелника Генералштаба генерал-потпуковником Петром Цветковићем, стајали су представници амбасаде Белорусије које је предводио амбасадор Валериј Бриљов, а присутан је био и Игор Михајлович Домиденко, први заменик председника Државног војноиндустријског комитета Белорусије.

Интониране су химне две земље, одржани су пригодни говори. Како је саопштено, ови некадашњи белоруски „мигови 29” примљени су у Војску Србије након ремонта и модернизације извршеног у Ваздухопловном заводу „Барановичи” у истоименом граду у Белорусији.

Овим је комплетирана ескадрила ловачке авијације из састава 204. ваздухопловне бригаде која сада има 14 „мигова 29”. Некадашња СФРЈ имала је 16 авиона овог типа и такође су били стационирани на аеродрому у Батајници. Већина тих летелица уништена је током НАТО агресије, један је накнадно изгубљен у удесу па су Србији преостала свега четири авиона овог типа. У то време ослонац ловачке авијације и даље су били проверени, али застарели „мигови 21”.

Кључни тренутак је била одлука Русије да Србији поклони шест авиона типа „миг 29” који су и испоручени 2017. године па је Србија тада имала десет авиона тог типа. Белорусија је касније поклонила поменута четири авиона. Ова земља тиме је још једном, сада на највидљивији начин, показала наклоност Србији.

Сви „мигови 29” којима располаже Војска Србије биће модернизовани, опремљени новом електроником и савременим наоружањем и опремом, пре свега ракетама. Иако је изворно реч о ловачким авионима намењеним заштити ваздушног простора, они ће бити оспособљени и за нападе на циљеве на земљи, односно биће вишенаменски борбени авиони. Та модернизација учиниће их перспективним и у наредним годинама па се очекује да ће их Војска Србије користити и средином наредне деценије.

И већина осталих суседних држава определила се за набавку авиона такве намене. Хрватска купује француске „рафале”, једне од најмодернијих авиона данашњице, али ће их користити тек од 2024. године. Мађарска има шведске „грипене”, Румунија је купила Ф-16 а Бугарска тек набавља авионе тог типа. Северна Македонија, Албанија и Црна Гора (као и Словенија) препустиле су НАТО-у да чува њихово небо док БиХ нема ловачку авијацију, нити споразум с неком другом страном о заштити свог ваздушног простора.

Што се тиче „мигова 29”, они се данас у Русији користе у мањој мери, али их употребљавају многе земље широм света па и чланице НАТО-а као што су Пољска, Словачка и Бугарска. Док неке земље тек планирају или спроводе модернизацију ловачке авијације, Србија је то питање решила, може се рећи откако је преузела „мигове 29” добијене од Русије.

Средњорочно гледано, ако буде политичке воље попут данашње када је реч о опремању војске, и финансијских могућности, у наредним годинама може се очекивати и почетак анализе набавке авиона који ће, када дође време, заменити „мигове 29”. И тај тренутак свакако ће бити вредан пригодне церемоније које постају лепа традиција војног ваздухопловства.

Шта Пентагон намерава са Војском Србије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји