Најновије

ШТА СЕ ДЕСИЛО СА "ОРЛОВОМ БАЗОМ" И "СЛАНОМ ЈАМОМ"? ЦИА добила задатак за тајне комплексе у Авганистану (ВИДЕО)

Комплекс америчке Централно-обавештајне агенције код Кабула био је један од натајнијих али и најозлоглашенијих у Авганистану. Сателитски снимци показују како је шпијунска агенција угасила своје тамошње операције и како су талибани потом ушли на локацију.

Америчка војска у Авганистану. (Фото: Јутјуб)

У недељама уочи крајњег рока за повлачење америчких трупа, које је председник Џо Бајден зацртао за 31. август, тајни и високо обезбеђени комплекс ЦИА у Авганистану постао је центар прикривених мера евакуације пре него што су његови делови намерно уништени.

ЦИА је користила део комплекса, зван Орлова база (Еагле Басе), да обучава авганистанске противтерористичке јединице. Други део – први центар агенције за притвор у Авганистану познат као Слана јама (Салт Пит) – је онај за који је извештај америчке владе открио да је ту спровођено мучење затвореника.

Објекти и у Орловој бази и у Сланој јами су уништени како би се спречило да талибани заплене осетљиве материјале. Иако се одвијало неколико планираних детонација, хелипорт комплекса је и даље био коришћен за тајне евакуације, пише "Њујорк тајмс" чији су репортер анализирали сателитске слике, корпоративне податке, податке о летовима и друго како би установили како се овај процес уништења одвијао и како су талибани на крају лако ушли у комплекс.

Сам комплекс смештен је између индустријске зоне Кабула и планинског ланца, мање од пет километара од међународног аеродрома "Хамид Карзаи" који су милитанти ИД-К напали 26. августа током америчке евакуације.

Комплекс ЦИА величине је три квадратна километра и може се видети на сателитским снимцима, али буквално не постоје фотографије са терена које би показале његову унутрашњост.

Слана јама

Делује да је ЦИА први пут почела да уништава објекте у Сланој јами током априла и маја, након Бајденове најаве да ће америчке трупе напустити Авганистан до септембра.

Изградња тих уништених објеката почела је од 2002-2004. Више уништења се појавило 27. августа, дан након што је Пентагон рекао да су трупе спровеле контролисану експлозију сопствене опреме. Јавно доступни подаци НАСА сензора показују да су мерења топлоте на локацији показала могућности активног пожара или експлозија. Сателитске слике од следећег дана такође показују два складишта видно оштећена ватром.

Орлова база

Место на којем је ЦИА обучавала авганистанске снаге оригинално је подигнуто на месту бивше циглане, а касније проширено у већи комплекс новоизграђених зграда, како су "Њујорк тајмсу" рекли актуелни и бивши амерички званичници.

Те нове структуре, за које је један бивши обавештајни аналитичар рекао да изгледа да укључују складиште муниције и терен за обуку, увелике су уништене 27. августа. Вероватно су у њима били документи, хард драјвови и друге осетљиве информације.

Званичници су потврдили да је Орлова база уништена.

Евакуације

Током неколико недеља у августу, док су САД журиле да окончају своје дипломатске мисије у Авганистану, амерички држављани и угрожени локални становници евакуисани су из комплекса.

Сателитске слике показују десетине возила поређаних у колону у комплексу, у далеко већем броју него што се обично виђао на локацији. Многа од возила су изгледа касније намерно запаљена. Евакуисани су пребачени хеликоптером до аеродрома у Кабулу како би избегли талибанске контролне пунктове.

Подаци о летовима показују да су три хеликоптера Ми-17, руске производње, најмање 35 пута путовала до или од комплекса откако су талибани 15. августа преузели контролу над Кабулом. Тог дана су са те локације евакуисане стотине људи, рекли су извори упознати са операцијом.

"Њујорк тајмс" подсећа да је ЦИА претходно признала да је користила Ми-17 хеликоптере, а један чак приликом уласка у Авганистана у септембру 2001. кад је започела инвазија.

Један од летова је случајно снимила шпанска телевизија током лајвстрима 20. августа.

Долазак талибана

Како делује, до 28. августа, евакуације и уништења објеката су били готови. Снимци подељени онлајн 30. августа приказују талибанске борце како већ улазе на локацију.

Иако су објекти и оружје у њима били уништени, делује да је талибанима било јасно где су ушли.

- Ово је веома важно место – рекао је један од њих снимајући около камером.

Отпор Паншира негира да су талибани преузели провинцију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: New York Times

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји