Најновије

САУДИЈСКА АРАБИЈА ОКРЕНУЛА ЛЕЂА ТАЛИБАНИМА: Али су добили много моћног савезника

Када су талибани владали Авганистаном између 1996. и 2001. године, Саудијска Арабија је била једна од само три земље које су признале њихову владу.

Талибани (Фото: Јутјуб)

Осим ње, то су учинили само Пакистан и Уједињени Арапски Емирати. Међутим, како пише Дојче веле - ствари су се промениле.

Саудијска Арабија је тада годинама одржавала интензивне односе са талибанима. У Пакистану је, на пример, финансирао верске школе, такозване медресе, из којих је регрутовано безброј присталица талибанског покрета, како у Пакистану тако и у Авганистану. Додуше, учење медресе о сунитском исламу делом се разликује од саудијске вере вехабизма. Али заједничко им је ултраконзервативно тумачење исламских писаних извора.

Осамдесетих година прошлог века - када су совјетске трупе ушле у Авганистан - Саудијска Арабија је подржала борбу верски мотивисаних авганистанских ратника муџахедина против Совјетског Савеза. Тамо је Саудијска Арабија сарађивала са Сједињеним Државама и Пакистаном. Док су САД хтеле да обуздају ширење комунизма у Авганистану, Саудијци су желели да одбране ислам. Процењује се да су обе земље потрошиле четири милијарде долара на тај рат.

Након повлачења совјетске војске и током грађанског рата који је тада избио деведесетих, Саудијска Арабија је постала, пре свега у финансијском смислу, један од најважнијих савезника талибана који су настали од муџахедина. Осим тога, УН је оптужио Саудијску Арабију за испоруку оружја талибанима упркос међународном ембаргу.

11. септембар као прекретница

Али та подршка је нагло престала након напада 11. септембра 2001. Тог дана су припадници терористичке организације Ал-Каида напали неколико циљева у Сједињеним Државама. Више од 3.000 људи убијено је у самоубилачким нападима. Притисак из Вашингтона натерао је владу у Ријаду да прекине везе са талибанима јер су пружали уточиште Ал-Каиди. Али на нижим нивоима и даље је постојала веза између државних, верских и приватних фактора.

Данас се Саудијска Арабија дистанцира од својих бивших партнера. Чак се одрекла своје посредничке улоге у преговорима између талибана и свргнуте авганистанске владе. Катар је у међувремену преузео улогу.

Након што су средином августа талибани освојили Кабул, саудијско министарство вањских послова објавило је да "Краљевина стоји иза одлука које је донио авганистански народ." Неће утицати на талибане по налогу западних партнера.

И заиста, мало говори у прилог оживљавању бившег саудијског утицаја на талибане. Ријад је савезник Сједињених Држава, према којем талибани имају веома удаљену везу. Осим тога, постоје мере модернизације које је недавно спровео престолонаследник Мохамед бин Салман. Његова идеја о барем деломично либералној и отвореној Саудијској Арабији није у складу с подршком исламистичких екстремиста у другим земљама.

Нови савезник Иран

Талибани су данас много ближи другој земљи: Ирану. И то без обзира на верске разлике: Иран се сматра шиитском државом, док су талибани сунитски покрет. Још прошле године политиколог Винаи Каура из истраживачког центра за Блиски исток у Вашингтону упозорио је: "Овај нови развој догађаја је у оштрој супротности са ером бившег талибанског режима који подржава Саудијска Арабија, заклети противник Ирана“.

Политиколог Кристиан Коатес Улрихсен са Универзитета Рице у Тексасу рекао је за ДВ да су контакти између саудијске и авганистанске верске мреже још увек могући: "Али мало је вероватно да ће доћи до службене помоћи или признања на начин на који је то било у прошлости."

"Био би то значајан ризик за углед Саудијаца ако покушају пружити финансијску помоћ Авганистану која није у потпуности транспарентна и у складу са међународним и мултилатералним партнерима", рекао је Коатес, додајући да ће Саудијци око тог датума показати суздржаност . "

Шта су талибани поручили Немачкој, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји