Најновије

ФБИ ОТВОРИО ДОКУМЕНТЕ О 11. СЕПТЕМБРУ: Да ли је Саудијска Арабија умешана?

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) је обелоданио поверљиви документ у којем се наводи да је постојала логистичка подршка двојици отмичара из Саудијске Арабије током терористичких напада 2011. године на САД.

11. септембар (Фото: јутјуб)

Документ наводи да су отмичари имали контакте са држављанима Саудијске Арабије у САД, али се не пружају докази да су високи званичници саудијске владе учествовали у завери, пренео је АП.

На дан кад се обележавала 20. годишњица од напада, ово је први документ из истраге ФБИ-ја који је објављен откако је председник САД Џозеф Бајден наредио скидање ознаке поверљиво са материјала који су годинама били недоступни јавности.

На документу од 16 страна налази се разговор оперативаца ФБИ са човеком који је често контактирао са Саудијцима у САД који су помогли првим отмичарима авиона да дођу у Америку, пре напада.

Бајден је прошле недеље наредио министарству правде и осталим агенцијама да спроведу декласификацију ревизије и пуштање у јавност докумената који се могу пустити у наредних шест месеци.

Он се сусрео са притиском породица жртава, који су дуго тражили извештаје, док воде судски спор у Њујорку у којима тврде да су челници саудијске владе подржали отмичаре.

Редигован документ објављен је у суботу увече, неколико сати након што је Бајден присуствовао комеморативним скуповима у Њујорку, Пенсилванији и северној Вирџинији.

Родбина жртава се раније противила Бајденовом присуству комеморацији, докле год су документи поверљиви.

Саудијска влада је дуго негирала било какву умешаност у нападе, а њихова влада у Вашингтону је подржала потпуно откривнаје свих извештаја, како би се завршиле "неосноване оптужбе против те земље једном заувек".

Из амбасаде су додали да је блио која оптужба да је Саудијска Арабија саучесник "категорички неистинита".

Од 19 отмичара, чак 15 су били држављани Саудијске Арабије.

Наш ексклузивни материјал о 11. септембру прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји