Најновије

МОСКВА НА ОПРЕЗУ: Рјабков - Американци смањују праг употребе свог нуклеарног оружја

Русија нема разлога да верује да би Сједињене Америчке Државе могле да преиспитају своју политику и пређу на принцип прве употребе нуклеарног оружја, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

- За сада немамо никакве информације које указују да се кренуло у том правцу. Управо је супротно - рекао је Рјабков.

Он је напоменуо да је Москва „видела извештаје о дијалогу између савезника САД, посебно у Европи, и Вашингтона, током којег су европске земље НАТО-а, ако је веровати извештајима, инсистирале на непоколебљивости постојећих параметара америчког нуклеарног штита“.

- Сматрамо да се под непоколебљивошћу сматра и да не постоје никакве промене у доктрини - додао је дипломата.

Истовремено је приметио да „за сада у контактима са нама и под садашњом администрацијом и, наравно, под администрацијом (Доналда) Трампа, није било ни најмањег наговештаја да је такав покрет могућ“.

- Сви сигнали које смо слушали и које акумулирамо, између осталог и проучавањем ситуације и анализирањем оног на чему морамо да радимо, пре указују на супротно – да Американци смањују праг употребе свог нуклеарног оружја, стварајући све већу неизвесност у вези са тиме под којим условима се таква опција (опција примене) може разматрати. Изражавали смо забринутост да такав приступ сам по себи дестабилизује ситуацију и слаби стратешку стабилност. Ипак, у шеми ‘супарништва великих сила’, која је уведена у време Трампа и које се и сада придржавају, нуклеарно оружје добија све већи значај и све већу улогу. То је забрињавајуће. Ако сада, како се каже, ветар тамо почне да мења правац, ситуација ће изгледати другачије - нагласио је заменик министра.

Рјабков је додао да Русија очекује да ће на следећем састанку са САД о стратешкој стабилности чути од Вашингтона размишљања о њиховој ажурираној нуклеарној доктрини.

- Они настављају да раде на нуклеарној доктрини у њеној ажурираној верзији. Очигледно постоје нека додатна разматрања која могу да нам изнесу у том погледу када се поново сретнемо - објаснио је он.

Раније је часопис „Фајненшел тајмс“ објавио да амерички партнери, укључујући Велику Британију, Немачку, Француску и Јапан, позивају Сједињене Америчке Државе да одустану од преласка на политику забране прве употребе нуклеарног оружја.

Холандски доктори проговорили, колико је вакцинисаних у болницама сазнајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји