Најновије

ВЕЛИКО КРВОПРОЛИЋЕ У НАЈАВИ: Зеленски је прешао црвену линију

Заробљавање представника Луганске Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију ватре, које су данас извршили припадници Оружаних снага Украјине на линији контакта у насељу Золотоје, могло би имати најнепредвидљивије последице по ситуацију у Донбасу. О томе говоре војни дописници Донбаса и представници ЛНР.

ЛНР (Илустрација: НМ ЛНР)

Након што су се појавиле информације о заробљавању, опуномоћени представник ЛНР у Контакт групи Владислав Дејного на састанку Контакт групе затражио је хитно ослобађање и повратак представника ЛНР у Заједнички центар за контролу и координацију ватре, којег су данас заробили украјински војници.

Детаље је изнео и представник ЛНР у Трилатералној контакт групи на преговорима о Донбасу, Родион Мирошник, коментаришући ситуацију на свом Телеграм каналу.

„Представник ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију ватре заробљен је током извођења радова, који су усаглашени са командом Оружаних снага Украјине.

Данас у 11.00 сати, док су чистили аутопут Т-13-16 у зони раздвајања Золотоје, 100 метара јужно од моста преко пруге, наоружани војници Оружаних снага Украјине изашли су са украјинске стране, испалили око 10 хитаца у ваздух из аутоматског оружја и заробили посматрача Представништва ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију ватре Косјак Андреја Валентиновића и одвели га у непознатом правцу.

У исто време, посматрач је био у одговарајућој опреми са идентификационим ознакама Заједничког центра за контролу и координацију ватре (кацига у плавом омоту, трака за руке, пруге на панциру).

Украјина покушава да се оправда, али то се показало врло неспретним и апсурдним!

Данашњи излазак Оружаних снага Украјине у Золотојее наглашава да је Украјина терористичка држава која не испуњава ниједну своју обавезу, укључујући и поштовање имунитета запослених у Заједничком центру за контролу и координацију.

Све гаранције које је дао Кијев су безвредне, а верзија коју су изнеле Оружане снаге Украјине о наводној обавештајној активности запосленог у Заједничком центру за контролу и координацију је апсурдна!

Посматрач је ухваћен на деоници између два контролна пункта прелаза Золотоје, која због грешке Кијева неће радити на било који начин. Он је надгледао радове који се обављају у овој области. Верзија да је запослени у Центру током преласка вршио извиђање не подлеже критикама.

Оружане снаге Украјине покушавају да оправдају свој злочин, али испоставља се врло лоше и неспретно. У међувремену, украјинске оружане формације и даље присилно држе запосленог у Заједничком центру за контролу и координацију“, пише Мирошник.

Војни дописник Микхаил Андроник на свом Телеграм каналу "Ратник друге категорије" (рус. Ратник 2-го разряда) сматра да би инцидент могао изазвати много крвопролића:

„Слушајте, па ово је већ ван свих граница! Украјина наставља да уништава већ неколико инструмената контроле и решавања војног сукоба у Донбасу.

Оно што се догодило је још један корак ка већем крвопролићу. Поновићу још једном: ове кораке је чинио и чини само Кијев”.

Чувени руски војни репортер „омсомољске Правде'’ Александар Коц је нагласио да је представник ЛНР намамљен на превару.

„Назовимо ствари правим именом. Украјина је преварила представника ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију и отела држављанина Руске Федерације усред бела дана.

Како тамо Дмитриј Анатољевич каже: „Русија зна да чека, ми смо стрпљиви људи“, написао је Коц на свом ауторском каналу на Телеграму.

Потпуковник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко је, пак, у коментару за републички информативни центар рекао да је председник Украјине Владимир Зеленски прешао црвену линију, дозвољавајући себи да киднапује официра мисије ЛНР.

„Верујем да је данас Зеленски, дозвољавајући да се отме запослени у представништву ЛНР у у Заједничком центру за контролу и координацију, прешао црвену линију, постајући још гори од Порошенка, јер чак ни Порошенко то себи није дозволио“, Рекао је Марочко.

У међувремену, фотографије докумената и оружја отетог представника Републике појавиле су се на украјинским порталима.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор. Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји