Најновије

ФРОНТ НЕПРИЈАТЕЉА ПУЦА ПО ШАВОВИМА: Противници Хута изгубили важног савезника (ВИДЕО)

Покрет Ансар Алах (Хути) наставља напредовање јужно од Мариба. Објављен је нови велики успех Хута, таузимање окружног центра Џадида.

Хути (Фото: Јутјуб)

Након што су снаге Ансар Алаха стигле до раскрснице Џебел Мурад и покушале да нападну окружни центар Џадида, Хадијеве снаге су бациле своје преостале резерве у битку. Авијација Саудијске Арабије је била активно укључена у битку, наневши жестоко бомбардовање по јединицама Хута. Као резултат тога, није било могуће преузети насеље у покрету. Пошто су претрпели губитке у живој сили, Хути су били приморани да се повуку из Џадида. Међутим, ту се није завршила битка за регионални центар. Ансар Алах је почео да гомила резерве за нови удар. У исто време, Хути су одбили фронтални напад на место Џадида. Почело је постепено избацивање хадиста са висова и планина које су заузимали у близини насеља. 25. октобра, током ноћног напада, Хути су заузели део планине Џабал Назил, обухвативши тако Џадиду са обе стране.

Фронт хадиста је поново почео да пуца по шавовима. Постепено су јединице Ансар Алаха потиснуле одбрамбене снаге хадиста из околног подручја. Усред дана 25. октобра Хути су почели да обарају хадисте са последњих кључних висина, које су се надвијале над селом. Трпећи губитке и плашећи се да ће бити окружен, гарнизон из Џадиде је организовао повлачење дуж још увек задржаног пута ка Марибу. Већ ноћу 26. октобра јединице Хута су ушле у напуштено насеље.

Повлачење из Џадиде, како се раније очекивало, довело је до практично новог колапса фронта Хадијевих снага јужно од Мариба.

Поред губитка низа кључних одбрамбених позиција, хадисти су због свог пораза изгубили и локалног савезника, племе Мурад, које се раније борило против трупа Ансар Алах. Међутим, због претње опкољавањем трупа племена од стране Хута, старешине су са Ансар Алахом закључиле споразум о прекиду непријатељстава, пребацивању тешког наоружања и проласку војних јединица покрета кроз њихове територија. Нико није хтео да понови судбину опкољеног народа у Абдији.

Тренутно се Хадијеве снаге повлаче у Мариб. Прес служба Хадијеве војске је успела да припреми само кратак снимак борби својих војних јединица са Хутима северно од регионалног центра.

Нови напад украјинских диверзаната у ДНР можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји