Најновије

ПЕНТАГОН ПРАВИ ПЛАНОВЕ: Шта ако Пелоси крене на Тајван?

Амерички званичници потврдили су да ће, уколико председавајућа Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси оде на Тајван војска повећати кретање оружаних снага и војних средстава у индо-пацифичком региону. Одлазак Пелоси на Тајван је још увек неизвестан, али ако то учини Пентагон развија планове за све непредвиђене случајеве, пише амерички магазин "Тајм".

Америчка ратна морнарица (Фото: US Navy)

Они су одбили да пруже детаљније информације, али кажу да ће ратна авијација, морнарица, средства за надзор и други војни системи вероватно бити коришћени да се обезбеди лет Пелосијеве на Тајван.

Свако путовање неког високог америчког званичника у иностранство захтева додатне мере обезбеђења, међутим, амерички званичници су ове недеље предочили да би посета Пелосијеве Тајвану превазишла уобичајене мере предострожности и подсетили да је Ненси Пелоси највиши амерички званичник који планира пут на Тајван још од посете њеног претходника Њута Гингрича пре 25 година.

Упитан о планираним војним корацима за заштиту Пелосијеве у случају путовања на Тајван амерички генерал Марк Мили, начелник здруженог генералштаба америчке војске рекао је да је прерано за разговоре о "конкретном путовању" и додао "ако се донесе одлука да председавајућа Пелоси путује и затражи војну подршку, учинићемо све што је неопходно".

Кина сматра Тајван својом територијом, а председник Кине Си Ђинпинг у разговору са америчким колегом Бајденом у четвртак је упозорио САД да се кад је реч о Тајвану "не играју ватром".

Војне вежбе Кине у Тајванском мореузу и упозорење за Пелоси

Кина је саопштила да данас изводи војне вежбе у Тајванском мореузу након што је раније упозорила председницу Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси да одустане од својих планова о посети Тајвану који Пекинг сматра својом територијом.

Партијско руководство кинеске Народноослободилачке армије потврдило је да ће у периоду од 8 до 21 часова бити изведене "вежбе гађања" у близини острва Пингтан код провинције Фуђијан, пренела је званична новинска агенција Синхуа, а управа за поморску безбедност упозорила је бродове да избегавају то подручје.

Овакве вежбе обично подразумевају учешће артиљерије, али у саопштењу се на наводе назнаке да ли ће у данашњој вежби учествовцати ракетне јединице, ратно ваздухопловство и друго наоружање.

Реакцију кинеске војске прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube