Најновије

ПУТИН О ЕВЕНТУАЛНОМ НУКЛЕАРНОМ РАТУ: Ко ће победити?

У нуклеарном рату не може бити победника и такав рат никада не треба започети, поручио је данас председник Русије Владимир Путин.

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)

"Као држава потписница Уговора о неширењу нуклеарног оружја (NPT) и један од његових гаранта, Русија се доследно придржава слова и духа Уговора", навео је Путин у писму упућеном учесницима конференције о споразуму у Њујорку, саопштено је из Кремља.

"Ми полазимо од чињенице да у нуклеарном рату не може бити победника и да га никада не треба покренути и залажемо се за једнаку и недељиву безбедност за све чланове светске заједнице", нагласио је председник Русије, пренео је Ројтерс.

Он је истакао да је NPT за више од пола века свог постојања постао један од кључних елемената међународног система безбедности и стратешке стабилности, пренео је ТАСС.

Обавезе које он предвиђа у сферама неширења, разоружања и мирољубиве употребе нуклеарне енергије у потпуности задовољавају интересе и нуклеарних и ненуклеарних држава, нагласио је Путин.

"Уверени смо да све земље које се понашају у складу са NPT треба да имају право приступа цивилној нуклеарној енергији без икаквих додатних услова. Спремни смо да поделимо са партнерима наше искуство у области нуклеарне енергије", навео је он.

Путин је истакао да Москва придаје велики значај систему гаранција IAEA као верификационом механизму NPT и сматра да је веома важно обезбедити његову непристрасну, деполитизовану и технички утемељену употребу.

О новом сукобу у Нагорно-Карабаху прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји