Најновије

ПРЕСТРОЈАВАЊЕ ПРЕД УДАР?! Кина послала 10 бродова и 20 авиона- Виђена и америчка летелица…

Tајванско министарство одбране саопштило је да је више бродова и авиона Народне ослободилачке армије Кине поново прешло средишњу линију Тајванског мореуза.

Министарство оцењује да су војне вежбе Кине крајње провокативне „било да лансира балистичке ракете или намерно прелази средишњу линију мореуза“, преноси Ројтерс.

Новинска агенција „Ројтерс“ истиче да је око 10 бродова кинеске морнарице и 20 војних авиона прешло је у петак ујутро зону раздвајања у Тајванском мореузу.

Тајванска војска је раније најавила да појачава борбену готовост, али истичле да неће тражити рат.

Такође је распоредила бродове и авионе, као и ракетне системе ради праћења ситуације, с обзиром да Кина одржава вишедневне војне вежбе око острва, а након посете председавајуће Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану.

Председница Тајвана: Спремни да реагујемо

Председница Тајвана Цај Инг-вен издала је данас саопштење у којем је навела да је острво спремно да одговори „уколико то буде потребно“, пренео је „Гардијан“. Цај Инг-вен се обратила на Твитеру нешто после 13 часова по локалном времену.

„Наша влада и војска пажљиво прате кинеске војне вежбе, пратимо све информације, спремни смо да одговоримо уколико буде потребно. Позивам међународну заједницу да подржи отворени, демократски Тајван и заустави сваку ескалацију регионалне безбедносне ситуације“, поручила је Цај.

Уочен амерички авион, сумња се на шпијунажу

Како је Спутњик Интернешнал објавио на Телеграму, постоји могућнност да амерички војни авион обављају шпијунске активности у близини Тајвана.

Објављена је и мапа на којој се може видети поменути лет.

О новом напредовању руске војске читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји