Најновије

9K317M „Бук-М3“ потврдио своју ефикасност у борби против дронова на даљинама 10+км

Ракеташи који опслужују недавно усвојене ракетне ПВО системе 9К317М Бук-М3 (јединице из састава комбиноване армије Западног војног округа) реализовали су војну вежбу у којој су имали задатак да у условима снажног противелектронског дејства непријатеља детектују и униште беспилотне летелице на даљинама већим од 10км. Посебна пажња приликом реализације ове вежбе је усмерена на понашање комплекса као и његове посаде на ситуације масовног напада беспилотним летелицама (рој).

Бук-М3 (Фото: РИА)

Ову информацију је пренела информативна служба Западног војног округа.„Након што је дат знак за узбуну, борбене посаде на својим системима типа Бук-М3 су извеле марш дужине 50км и поселе унапред задати рејон. Након што су изашли на ватрене позиције, они су успешно извршили више од 10 различитих метода и поступака када је у питању припрема гађања и маскирање својих позиција. У наставку вежбе „ракеташи“ су у условима снажног противелектронског дејства непријатеља успели једновремено да детектују, захвате и оборе 12 ваздушних објеката који су имитирали непријатељске беспилотне летелице на даљинама већим од 10км“ – истиче се у информативној служби Западног војног округа.

Комплетна вежба је изведена на централном војном полигону у Курској области. У њој су учествовали делови 53-ће противваздухопловне ракетне бригаде која се налази у саставу 20-те гардијске комбиноване армије Западног војног округа. Посебна пажња приликом реализације ове вежбе је усмерена на понашање комплекса као и његове посаде на ситуације масовног напада беспилотним летелицама (рој).

Противваздухопловни ракетни систем 9К317М Бук-М3 је производ чувеног руског Концерна ВКО „Алмаз-Антеј“. Његова основна намена је пресретање и уништење маневришућих аеродинамичких циљева у условима интензивног противелектронског дејства непријатеља. Овај систем представљају даљу еволуцију ракетних система средњег домета породице Бук.Највећа унапређења система су урађена на интеграцији нових електронских компоненти. Од изузетне важности је и чињеница да је повећан број ракета по једној лансирној јединици, што значајно повећава укупну ватрену моћ батерија и дивизиона који су опремљени овим системима.

Дивизион ракетног система 9K317M Бук-М3 има способност да једновремено нападне до 36 ваздушних циљева у радијусу 70км по даљини, и до 35 км по висини. При томе, вероватноћа уништења циља са једном ракетом је готово 1/1 (циљ величине ловачког авиона), док је код крстарећих ракета тај однос око 1/0.8. Бук-М3 ће користити ракете класе земља-ваздух 9М317М које ће моћи да пресреће циљеве који лете брзинама и до 3000 м/сек. Ракета је опремљена парчадно-разорном бојевом главом. На циљ се у првом делу путање наводи инерцијалним путем, а потом у завршном делу се активира активна радарска глава за самонавођење која је изузетно отпорна на електронско ометање. Бојева глава ракете 9М317М је шипкастог типа, чији фрагменти могу да пробију материјале екстремне чврстине као што је титанијум и кевлар. Вероватноћа уништења ваздушног циља једном ракетом 9М317М која се налази у наоружању комплекса „Бук-М3“ има практично 100% успешност (0,9999).

Најважнији елементи дивизиона овог система представљају самоходне лансирне јединице ознаке 9А317М на којима се налази шест ракета 9М317М домета 70км, самоходни радар за праћење и осветљавање захваћених циљева 9С36М домета 120км, осматрачко-аквизицијски радар 9С18М3 домета 150+км, као и команди пункт 9С510М.

Руси бомбама истерују зло из Идлиба. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји