Најновије

КАКО НА ОЛИМПИЈСКИМ ТАКО И НА РАТНИМ ИГРАМА: Пентагон истражио сам себе и открио да није учинио ништа лоше

Нико неће одговарати за ваздушни напад у којем су погинула до 64 цивила, наводи се у извештају.

Интерна истрага Пентагона открила је да у ваздушном нападу из 2019. године у којем су убијена до 64 цивила у Сирији нису прекршена америчка правила ангажовања или ратно право, те да напад није изведен „безобзирно“. Неки војни официри сматрају да је инцидент, за који Пентагон и даље држи да је био неопходан, да би се уклонили борци "Исламске државе", ратни злочин.

Дана 18. марта 2019. године, амерички борбени авион Ф-15Е бацио је бомбу на „велику гомилу жена и деце стиснуте уз обалу реке“ у близини сиријског града Багуза, а затим је наставио да баца још неколико, убивши преживеле, према речима извештај "Њујорк тајмса" објављен прошлог новембра.

Централна команда САД признала је да је у нападу убијено 80 људи, од којих су само 16 наводни терористи. Војска је признала да је убила четири цивила, али је инсистирала на томе да су преосталих 60 можда били терористи, јер су "жене и деца у Исламској држави понекад узимали оружје".

Ипак, уследила је истрага, а према извештају завршеном прошле недеље, „није било кршења Правила ангажовања (РОЕ) или Закона о рату (ЛОВ)“. У извештају се наводи да је амерички командант на терену деловао по мети милитаната "Исламске државе" и покушао да разликује цивиле од њих.

Упркос томе што је у нападу убијено десетине цивила, у извештају се наводи да је војска „предузела кораке да ублажи штету“.

Првобитни извештај "Њујорк тајмса" навео је да су оператери који су посматрали напад преко камере дронова били ужаснути и постављали питање да ли су управо били сведоци ратног злочина. Штавише, место експлозије је уништено булдожером, а интерни извештаји о нападу су „одложени, дезинфиковани и поверљиви“, тврди "Тајмс".

Међутим, у последњем извештају Пентагона се наводи да није било „злонамерне или погрешне намере“ иза одлагања пријављивања инцидента и да се не могу пронаћи докази који би сугерисали да је војска покушала да „сакрије одлуке или акције“.

Пун текст извештаја Министарства одбране, укључујући коначан број цивилних жртава, остаје поверљив. Јавности је објављен само резиме на две странице.

Секретар одбране Лојд Остин подржао је извештај у уторак, али је у допису војним командантима позвао да осигурају да се будући извештаји састављају благовремено. Остин, који је надгледао напад дроном у Кабулу прошлог августа у којем је убијено 10 цивила, од којих седморо деце, изјавио је да је „заштита невиних цивила... стратешки и морални императив“.

Остин је такође одбио да казни било ког припадника војске за напад у Кабулу након што у извештају ваздухопловних снага није утврђено кршење закона.

О регрутовању припадника Исламске државе од стране САД за рат у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ и Восток
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји