Најновије

АМЕРИКА ПРОТИВ РУСИЈЕ: Игра живаца у Сирији

Серија "блиских сусрета" руских и америчких снага у Сирији у сенци рата у Украјини. Руси бомбардовали базу у којој су Американци, нешто раније, обучавали припаднике локалних милиција. У сложене односе укључени побуњеници, Башар ел Асад, Исламска држава и неколико никада до краја расветљених сукоба из прошлих година.

САД и Русија (Илустрација: Правда)

Руска команда у Сирији упозорила је Американце да ће напасти Ел Танф, недалеко од границе са Ираком и Јорданом, наводећи да су припадници милиције стационирани у тој бази извели низ акција против снага владе Башара ел Асада, јавља Вол стрит џурнал.

Американци су, убрзо, напустили те положаје, па у тренутку напада, у околини базе није било америчких војника, али званичници Пентагона сматрају да ова акција представља "ескалацију тензија" и "узнемиравање снага САД" у Сирији.

Ваздушни напад на Ел Танф, који се догодио у среду, представља наставак серије сличних акција, због којих амерички званичници страхују да би, на концу, могли резултирати директним сукобом снага Русије и САД у Сирији, наводи Вол стрит џурнал.

"Покушавамо да избегнемо погрешне процене и след догађаја који би резултирао непотребним конфликтом... Понашање Русије у последње време представља провокацију и подизање тензија", навео је први човек америчке Централне команде, генерал Ерик Курила.

Неколико дана пре овог инцидента, руски борбени авиони улетели су у зону у којој су америчке летелице изводиле напад на положаје припадника Исламске државе. Руси су напустили ово подручје када су стигли амерички ловци.

Руски напад најозбиљнији је инцидент никада до краја расветљене битке за Хашам из фебруара 2018. године, када је дошло до окршаја америчких војника и припадника компаније "Вагнер", после које је дошло до озбиљних међусобних оптужби обе стране.

Стваран број убијених у овом обрачуну никада није објављен, али је тадашњи шеф Централне обавештајне агенције и каснији државни секретар Мајк Помпео тврдио да је "убијено неколико стотина Руса".

Представници "Вагнера" тврдили су да је погинуло највише 15 Руса, док је сиријска верзија догађаја је у великој мери другачија. Дамаск тврди да су се владине снаге и руски добровољци нашли на мети напада америчке авијације, док су опкољавали неколико јединица Исламске државе. У овом нападу убијено је 55 припадника Асадових снага и 10 Руса, тврдио је тада Дамаск.

Према трећој верзији догађаја, коју је објавио немачки "Шпигл", сиријске снаге су, насупрот договору који су раније постигли Руси и Американци, покушале да преко понтонског моста пређу Еуфрат, али је напредовање заустављено после хитаца упозорења које су испалили Американци.

Руски војници, тврди немачки недељник, нису учествовали у овој операцији, али је између 10 и 20 припадника "Вагнера" погинуло у америчком нападу касније тог дана. Руси који су страдали нису учествовали у борбама.

Месец дана касније, руски и амерички званичници успели су да, директним преговорима на терену, избегну сличан инцидент код Дер ез Зора.

Ваздушни напад руских снага на Ел Танф уследио недуго пошто је су обавештајне службе у Москви оптужиле САД да обучавају локалне припаднике Исламске државе, познате као "такфири даеш", за будуће акције у Украјини.

Према том извештају, око 500 бораца са Кавказа и из централне Азије, увежбава се за саботаже и бомбашке нападе против руских снага.

Американци, пак, тврде да се у Ел Танфу обучавају припадници милиције Махавир ел Хавра, коју чине дезертери из сиријске војске и побуњеници против Асадовог режима. Њихову обуку већ годинама воде оперативци Централне обавештајне агенције са "циљем да из региона протерају групе блиске Исламској држави".

Сиријска државна телевизија је, пре две године, објавила серију изјава заробљених припадника ове јединице, који су навели да су их амерички војници обучавали како да користе противавионске и противоклопне пројектиле.

Готово истовремено, Американци су оптужили Русију да регрутује сиријске борце за рат у Украјини, наводећи да Москва посебно тражи војнике који имају искуство у борби у урбаним срединама.

Руске снаге и припадници иранске Револуционарне гарде, под вођством касније убијеног генерала Касема Солејманија, сматрају се главним разлогом због којег је Башар ел Асад успео да опстане на власти упркос стравичном притиску побуњеника, које су здушно подржавали Американци и низ западних држава.

Како Украјина набавља забрањено наоружање, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС/WSJ/САНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји