Најновије

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ РАЗБЕСНЕО АНКАРУ И ДАМАСК: Дипломате реаговале

Министарство спољних послова Турске позвало је америчког амбасадора у Анкари Џефрија Флејка на разговор због посете високорангираног официра САД америчкој бази у области коју контролише сиријско крило Радничке партије Курдистана, односно Јединице за заштиту народа (YPG), рекли су дипломатски извори, а преноси турски „Дејли сабах".

Америчка војска (Фото: flickr)

Шеф Здруженог генералштаба генерал Марк Милеј дошао је у недељу у ненајављену посету како би проценио успешност мисије која постоји у том подручју осам година и проверио мере заштите америчких трупа од потенцијалних напада. Подсећа се и да је око 900 америчких војника размештено у неколико база и пунктова у североисточној Сирији.

Посету је осудило и сиријско Министарство спољних послова, а државна агенција САНА цитира неименованог званичника ресорног министарства који је изјавио да "Сирија оштро осуђује нелегалну посету америчког војног званичника нелегалној америчкој бази у североисточној Сирији".

Сиријски званичник Милејеву посету види као „очигледно кршење суверенитета и интегритета" Сирије и позива америчку администрацију да прекине са „систематским и континуираним кршењем међународног права и подршке сепаратистичким оружаним групама".

Радничка партија Курдистана у Турској, САД и Европској унији означена је као терористичка организација, али Вашингтон подржава њихово сиријско крило YPG што је извор тензија у односима две земље, наводи „Дејли сабах".

САД су биле партнери YPG у борби против Исламске државе и у том циљу су је обучавале и наоружавале, наводи турски лист, док је званична Анкара осуђивала такву сарадњу, а YPG видела као претњу по безбедност локалног становништва и Турске.

О ескалацији у Нагорно-Карабаху прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји