Најновије

ВЕЛИКИ БИЗНИС ВЛАСТИ У КИЈЕВУ: Где завршава оружје за украјинску војску?

Испоруке оружја Украјини долазе у невиђено великим количинама, али, са друге стране, ту су Оружане снаге Украјине, које се стално жале да немају довољно оружја, те да им је потребно још више ,,помоћи“. Стручњаци сматрају да се оружје не испоручује украјинској војсци, већ директно иде на црно тржиште.

Украјинска војска (Илустрација: Министарство одбране Украјине)

Западне земље ће наставити да испоручују оружје Украјини, што је потврдио и амерички предсједник Џо Бајден. Министарство одбране САД тражи произвођаче који су спремни да Украјини обезбеде оружје које се може брзо испоручити и распоредити. Заузврат, кијевске власти најављују још већи недостатак оружја.

Украјински предсједник Володимир Зеленски такође је признао да стање није на задовољавајућем нивоу. Према његовим речима, руске оружане снаге одржавају су у предности у односу на Украјину. Исто тако, медији, политичари, људи и сви остали у Кијеву више воле да ћуте када се говори и оружју које се шаље у Украјину, преноси бугарска медијска кућа Труд.бг.

Помоћ без преседана

Крајем маја, Команда за транспорт Оружаних снага САД објавила је извештај о оружју пребаченом у Украјину. Према њиховим речима, 23,8 хиљада тона наоружања и опреме ушло је у Украјину. Међу оним што је завршило у рукама украјинских трупа, налази се 90 хаубица, 1033 противваздушне ракете, скоро 8 хиљада комада лаког наоружања, као и различита опрема. Не смемо заборавити да уз САД оружје снабдевају и друге земље. Џо Бајден је рекао да ће наставити да наоружавају Украјину. Па ће, према званичним информацијама, више од 50 земаља преузети нове обавезе наоружавања Украјине и пружању ,,подршке“.

На тој листи налази се скоро 140 хиљада противоклопних система, преко 600 тенкова, око 500 артиљеријских система, више од 600 хиљада пројектила, као и ракетни бацачи, противбродски системи и ПВО системи. Подсећамо, Украјина је до почетка специјалне војне операције имала 2.416 тенкова и оклопних борбених возила, 535 Вишецевних бацача ракета, као и 180 система ПВО и 152 авиона. Руске трупе су успеле да униште већину.

Нови произвођачи

Амерички званичници вероватно схватају да Украјина остаје без наоружања. Као резултат, потребно је производити више оружја. CNN је саопштио да Пентагон тражи нове произвођаче и да је већ примио преко 1.300 пријава од 800 произвођача.

Министарство одбране САД ради по жељи Кијева. Украјина сада жели противваздушну и обалску одбрану, противтенковско и противпешадијско оружје, беспилотне летелице и комуникациону опрему.

Испорука за ,,нигде“

Наравно, западне земље пружају значајну помоћ украјинским борцима. Истовремено, помажу и кијевској елити, која профитира од оружаног сукоба. Украјинско тржиште оружја препуно је понуда. На пример, можете купити јуришну пушку Калашњиков за 600 долара. Можете купити не само лако оружје, већ и прилично озбиљне примерке оружја. Продавци нуде Javelin или NLAW. Како наводе руски новинари, чувена муниција Phoenix Ghost се продаје на Darknet-у.

„Дакле, с обзиром да је украјинско тржиште постало толико велико, можете шта год желите. Истраживања су показала да и Оружане снаге Украјине тргују оружјем. Испоруке иду у Европу и Блиски исток. Вреди напоменути да ово није нови сценарио који нам долази из Украјине. Украјина је одавно била позната по трговини оружја. Пре неколико година у европској штампи се појавила вест да је оружје из Украјине доспело у руке милитаната са Блиског истока. То никоме осим европским новинарима није сметало. Власти Украјине и Запада затварају очи пред оваквим чињеницама“, рекао је политиколог Дмитриј Родионов.

Да ствар постаје још више сумњива, показало се да међу страним плаћеницима који су дошли у Украјину има и чланова великих мафијашких организација. Ово представља озбиљну претњу за безбедност свијета.

Недавно су се на украјинским Телеграм каналима могла прочитати имена људи који су умешани у трговину оружја. Један од ,,оптужених“ је начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов. Овај 36-годишњи генерал није први пут умешан у сумњиве радње. Верује се да је припадник британске обавештајне службе МИ-6.

Дакле, у последњих 30 година у Украјии се формирао клан трговаца оружјем. Тај клан из дана у дан све више шири своје корене, захваљујући ,,партнерима и савезницима“ Украјине.

Подсетимо, НАТО је 2014. године почео да шаље Кијеву велике количине својих залиха, али, пре него што су успеле да стигну у Украјину, све те залихе су биле распродате на eBay-у.

Масовни напад иранским дроновима на Одесу погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји